ELS COMPTES DE L'ESTAT DEL 2017

Rajoy es veu obligat a fer cessions polítiques per salvar els Pressupostos

Reformarà el règim fiscal de les Canàries per aconseguir l'aval dels grups insulars

Amb el recolzament de Ciutadans blindat, el PP encara ha de guanyar-se el suport del PNB

rajoy

rajoy

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

El Govern és optimista perquè creu que, malgrat el llarg i tortuós camí que té al davant, finalment aconseguirà aprovar els Pressupostos Generals de l’Estat. Per la mínima, però els podrà aprovar. Per aconseguir-ho no serà suficient amb incloure determinades partides econòmiques en aquests comptes com en altres ocasions. Aquesta vegada, la seva minoria parlamentària l’obliga, a més a més, a arribar a acords polítics de llarg abast amb els seus socis, sobretot amb el PNB (5 diputats) i Coalició Canària i Nova Canàries (amb un cadascun).

    

Ahir, després del Consell de Ministres que va aprovar l’avantprojecte dels Pressupostos, van comparèixer a la Moncloa tres ministres i la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, que tenia dos assumptes importants en cartera i va voler sortir a donar la cara. El primer, el recurs contra els Pressupostos de la Generalitat, i el segon, la modificació de l’anomenat Règim Econòmic i Fiscal (REF) de les Canàries. Aquest acord feia ni més ni menys que 24 anys que no es revisava. Ara, tant Coalició Canària com Nova Canàries ho han reclamat si el PP vol negociar el seu suport als comptes i ho han aconseguit.

    

El PSOE i Podem van recordar que presentaran dues esmenes a la totalitat, un obstacle que el PP espera superar la primera setmana de maig amb els diputats populars i els seus aliats electorals (UPN i Fòrum Astúries), Ciutadans, PNB i Coalició Canària. Tots ells sumen 175 vots, just els necessaris perquè l’esmena a la totalitat no pugui prosperar. En una segona fase, en què es debaten les esmenes parcials, el Govern necessita majoria absoluta obligatòriament: 176 vots. En aquest cas, el suport número 176 serà el que representa Pedro Quevedo, de Nova Canàries. Quevedo va anunciar dimecres que Mariano Rajoy no pot comptar amb el seu suport en la primera votació, però que hi ha marge per negociar per a la segona fase. La reforma del REF, que està entre les seves reivindicacions, és un primer acostament.

    

Es dona la circumstància que Nova Canàries va concórrer amb el PSOE a les eleccions, però és un partit autònom. Quevedo ha comentat en alguna ocasió que es limita a informar dels seus moviments la gestora per deferència.

AMB URKULLU

Respecte al PNB, la situació amb el PNB és «esperançadora», segons va comentar ahir el portaveu dels populars al Congrés, Rafael Hernando. L’anunci del suposat desarmament d’ETA ha sorgit en plena negociació dels Pressupostos, però Rajoy ha volgut desvincular públicament qualsevol reclamació de l’Executiu basc en aquesta matèria de les converses sobre els comptes. No obstant, el secretari d’Estat de Seguretat, José Antonio Nieto, va demanar el 7 de març a la resta de grups del Parlament que contribueixin a propiciar un «clima adequat» per abordar qüestions com el traspàs de competències penitenciàries al País Basc.

Notícies relacionades

    

Si la vicepresidenta s’ha implicat en les converses amb el Govern canari, en aquest cas ha sigut el mateix Rajoy el que s’ha reunit amb el lehendakari, Íñigo Urkullu. En la carpeta basca, s’inclou l’execució de l’obra que queda pendent de la Y basca ferroviària i la liquidació de la quota dels últims anys, per la qual els nacionalistes reclamen 1.600 milions. En aquesta negociació, entre el PP i el PNB s’estan abordant qüestions que s’han d’executar a llarg termini, ja que el Govern basc tornarà a necessitar l’any que ve el suport que els populars ja li han donat aquest any.