ENTREVISTA AL DELEGAT DE LA GENERALITAT A MADRID

Ferran Mascarell: "La independència de Catalunya és bona per a l'Estat"

"La unitat a Catalunya i la mobilització pacífica i democràtica és l'únic llenguatge que pot fer canviar el Govern", afirma

L'exconseller assenyala que el Govern de l'Estat "té diversos escenaris treballats i els anirà aplicant en funció de les circumstàncies"

zentauroepp37884584 mascarell170331195115

zentauroepp37884584 mascarell170331195115 / CARLOS MONTANYES

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

-Al prendre possessió fa un any, va proposar un "projecte ibèric de cooperació i progrés". ¿Ha aconseguit algun avanç real?

-Cal que Catalunya aconsegueixi un Estat propi i és necessari que l'Estat espanyol entengui aquest procés com un moment per refer un Estat que és dolent, que no és eficient per a la seva gent. I entengui que si es treu de sobre el mantra de la política heroica i defensiva, probablement les oportunitats entre catalans, espanyols i portuguesos s'incrementarien notablement.

-Està dient que per a l'Estat és bona la independència de Catalunya…

-Per a l'Estat, per als ciutadans espanyols, és molt bona la independència de Catalunya.

-Després d'aquest any al càrrec, ¿veu alguna escletxa que permeti pensar en una solució dialogada al conflicte?

-Diversos àmbits socials de Madrid han canviat molt la mirada sobre Catalunya. El món diplomàtic, acadèmic, empresarial i fins i tot periodístic tenen posicions diferents. Ara bé, en el vessant polític s'ha produït un procés invers, amb una idea de diàleg que és peculiar -diàleg només amb una part de la societat catalana-, amb la judicialització i la voluntat d'acotar el perímetre del sobiranisme i de negar l'expressió de qualsevol fórmula de consulta.

-¿D'aquí al setembre hi ha possibilitat d'evitar el xoc?

-Això només ho pot evitar el Govern de l'Estat. És el que té la possibilitat, si vol, d'asseure's en una taula sense línies vermelles i apel·lar al Govern català, al seu president, per discutir la situació i avançar per buscar l'acord.

-El Govern del PP apunta que anunciar un referèndum sí o sí és una línia vermella.

-Hi ha hagut la consulta del 9-N, un posicionament de la Generalitat, del Parlament i quan tot això ja s'ha produït i la dinàmica social està en marxa et diuen que és hora de tirar enrere i partir de zero. Difícilment es pot començar de zero perquè seria trair la voluntat ciutadana.

-Si aquesta opció d'evitar el xoc per part de l'Estat no es produeix, ¿cap on ens aboquem els pròxims mesos?

-La unitat a Catalunya i la mobilització pacífica i democràtica és l'únic llenguatge que pot fer canviar el Govern de l'Estat en les seves posicions. Tot depèn de nosaltres mateixos.

-¿Què li diu la intuïció respecte a una eventual entrevista oficial entre Mariano Rajoy i Carles Puigdemont?

-El que li he sentit dir al president del Govern és que hi ha d'haver renúncies a priori, i així és difícil. Tot i així, jo soc dels que creuen que és molt bo que el diàleg es produeixi encara que no sigui un diàleg evident.

-Si es convoca el referèndum, ¿el Govern de l'Estat farà tot el possible per aturar-lo? ¿Creu que prendrà decisions executives?

-Desitjo que no, però crec que el Govern de l'Estat té diversos escenaris treballats i els anirà aplicant en funció de les circumstàncies. Fa d'Estat.

Notícies relacionades

-¿Pot passar que en la partida d'escacs qui es passi de frenada sigui qui perdi la partida?

-La política d'Estat necessita una dimensió o, preciso, no es pot passar. Espero que tinguin clar que hi ha coses que la societat catalana no permetrà; no les ha de permetre i no les podrà permetre.