Puigdemont: "Fins i tot posant pals a les rodes no ho podran evitar"

El president promet a Nova York "plantar cara" al recurs davant el Constitucional

"La competència que tinc de convocar eleccions no està suspesa", recorda

2
Es llegeix en minuts
IDOYA NOAIN / NOVA YORK

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha anunciat a Nova York que “plantarà cara” al recurs que el Govern de Madrid ha presentat als seus pressupostos davant el Tribunal Constitucional, una acció que ha qualificat de “previsible”. “Suposo que ells també saben que és previsible que el Govern de Catalunya continuï tirant endavant el projecte perquè Catalunya exerceixi el dret a l'autodeterminació”, ha dit. “És un compromís irrenunciable i el que esperaríem del Govern espanyol és que col·laborés en l'exercici d'aquest compromís democràtic, no que posés pals a les rodes. Però, tot i posant pals a les rodes, és evident que no ho podrà evitar”, ha declarat.

En l'última jornada del seu viatge de cinc dies pels Estats Units, i en unes declaracions a la premsa catalana a la seu de la delegació de la Generalitat a Nova York, Puigdemont ha recordat que “el Govern català té un ampli marge de maniobra” i ha arribat a qualificar el pas fet per Madrid de “bastant absurd”. “Tinc constitucionalment la facultat de convocar eleccions en el moment que em sembli oportú, demà mateix podria convocar eleccions i podria firmar el decret de dissolució del Parlament de Catalunya i que hi hagi eleccions, diguem autonòmiques. ¿Què vol dir, que no ho puc fer? ¿M'han suspès aquesta competència? Evidentment que no. Per tant, que el Govern espanyol faci el que vulgui, però no podrà aturar ni menysprear ni l'autogovern de Catalunya ni la voluntat dels catalans”, ha assegurat. “És evident que la competència que tinc de convocar eleccions no està suspesa. Evidentment no renunciarem a cap de les competències que tenim garantides”.

Notícies relacionades

El president també ha tret importància a l'advertència sobre l'obertura de la via penal recordant que ja hi ha quatre requeriments judicials. “Potser quan arribi em trobaré el cinquè”, ha dit, “però els requeriments no ajuden a solucionar el problema; més aviat l'agreugen”. Per això ha demanat al Govern espanyol “que busqui formar part de la solució, no del problema. Contribuir a engrandir el problema no el resoldrà, el farà més gran”.

“Com hem fet tota la legislatura, sempre ens hem defensat i ens seguirem defensant fins al final”, ha promès. “Insisteixo que estem defensant el dret dels catalans a exercir el dret a l'autodeterminació. No estem defensant res més que això. Estem obligats a defensar els catalans, els dels dos costats, els que volen que siguem independents i els que no volen que siguem independents. Aquesta és la nostra obligació com a responsables polítics”.