EL DESAFIAMENT INDEPENDENTISTA

Puigdemont viatja als Estats Units per divulgar el procés

El president comença una visita de cinc dies que inclou cites empresarials i una conferència a Harvard

El cap de l'Executiu català podria mantenir contactes polítics que es mantenen en secret

 

  / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, inicia aquest dilluns un viatge de cinc dies als Estats Units amb què pretén seguir l'anomenada "internacionalització" del procés sobiranista i la voluntat de portar a terme el referèndum d'independència. La visita també té un marcat caràcter econòmic ja que Puigdemont té previstes moltes cites en l'àmbit empresarial. Queda pendent la possibilitat que també mantingui reunions de contingut polític a la capital nord-americana, Washington.

L'estada durarà cinc dies, en què el cap de l'Executiu català visitarà Boston -un dels referents mundials en biotecnologia-, Washington i Nova York. A l'agenda d'actes hi figura una conferència col·loqui a la Universitat de Harvard, a Boston, i la reunió amb un 'think tank' empresarial, l'American Enterprise Institute. Puigdemont també preveu mantenir diverses entrevistes amb mitjans de comunicació nord-americans.

El viatge s'acabarà a Nova York, on té previst anar al Museu Jueu, participar en una recepció amb empreses i institucions organitzada pel Barça i visitar les instal·lacions d'Europastry, una empresa catalana d'origen familiar que lidera el sector de les masses congelades a Espanya i és la cinquena del món.

ALS CENTRES DE PODER

D'aquesta manera, Puigdemont segueix amb la seva aposta per portar a centres de poder polític la posició del Govern a favor de la consulta d'autodeterminació. Juntament amb el vicepresident, Oriol Junqueras, i el conseller d'Exteriors, Raül Romeva, va pronunciar una conferència en una sala del Parlament Europeu al gener. Un mes després, a Tolosa, el president va assegurar davant empresaris francesos que el procés complirà les regles de la UE i va reclamar a l'Estat que escolti l'Executiu català perquè el procés és real. I el maig de l'any passat va visitar Londres, on també va pronunciar una conferència en un destacat 'think tank'.

Un altre viatge destacat de Puigdemont va ser el que va fer a Bèlgica. Una visita en què inicialment va sostenir que no havia pretès cap contacte amb comissaris de la UE i finalment es va saber que el representant de la Generalitat a Brussel·les, Amadeu Altafajsí que havia sondejat una cita amb el president de la Comissió EuropeaJean-Claude Juncker, que va declinar oficialment per motius d'agenda.

ELS PRECEDENTS

Notícies relacionades

Els Estats Units han sigut un dels viatges preferits per tots els presidents. Jordi Pujol va aconseguir el 1990 una entrevista de 10 minuts amb el llavors president nord-americà, George Bush. Quatre anys abans, en la seva condició d'alcalde de Barcelona, Pasqual Maragall també va aconseguir una recepció amb Bush, emmarcada en un viatge posterior a l'obtenció de la candidatura olímpica.

Més recentment, el president Artur Mas va visitar els Estats Units en tres ocasions: el 2012, el 2014 -una visita llampec que va interrompre per assistir a la proclamació del rei Felip VI- i el 2015. Aquesta última vegada, també ho va fer amb la intenció que ara repeteix Puigdemont: explicar el procés a la potència econòmica nord-americana. En concret, en una conferència a la Universitat de Colúmbia, a Nova York, sota el títol 'Catalonia at the crossroads' ('Catalunya en el dilema').