EL DILEMA DEL SOCIALISME
Barons contra plebeus al PSOE
Díaz té el suport de nou líders territorials; a López l'avalen sis, i a Sánchez, un
La incògnita de les primàries serà si els 180.000 militants seguiran les directrius oficials
Amb el duel fratricida d’ahir, Susana Díaz i Pedro Sánchez han demostrat que l’enconada batalla que es disposa a viure el socialisme es pot resumir en un pols entre l’històricament anomenat «aparell» del PSOE i la militància d’un partit avui minvat per les derrotes electorals.
Des del tret de sortida de les primàries, Díaz compta amb el suport de nou dels 19 líders autonòmics, entre ells cinc presidents, alguns dels secretaris generals de les federacions amb més militants (començat per la seva, Andalusia) i el mateix president de la gestora, el baró asturià Javier Fernández. Al seu costat ahir hi havia Guillermo Fernández Vara (Extremadura), Emiliano García-Page (Castella-la Manxa), Ximo Puig (País Valencià) i Javier Lambán (Aragó). Només Andalusia, Castella-la Manxa i Extremadura sumen uns 66.000 militants, més d’un terç dels 180.000 que tindran dret a vot. Els líders socialistes de les Canàries, Ceuta i Melilla també estan al costat de Díaz.
Després que fos destronat l’octubre passat, Sánchez ha perdut la majoria del poder orgànic que ostentava. Ara mateix solament té l’aval de la secretària general del PSOE de Navarra, María Chivite. Algunes federacions que abans controlava, com Madrid (Sara Hernández), les Balears (Francina Armengol) i La Rioja (pilotada per l’ex mà dreta César Luena) aposten ara per Patxi López. A l’exlehendakari també li donen suport els barons de Múrcia (Rafael Martínez Tovar), Cantàbria (Eva Díaz Tezanos) i, és clar, Euskadi (Idoia Mendia). Els feus de López sumen uns 34.000 militants.

En aquesta balança decantada del costat susanista, dues direccions territorials basculen entre López i Sánchez. Es tracta dels líders socialistes de Galícia (Pilar Cancela) i Castella i Lleó (Luis Tudanca). En aquest últim cas, l’executiva regional sembla més inclinada cap al projecte sanchista, encara que existeix una forta divisió interna.
'DISIDENCIAS' PROVINCIALS
Notícies relacionadesA Galícia, les direccions provincials d’Ourense i de Pontevedra aposten per Díaz; la de la Corunya prefereix Sánchez, i la de Lugo s’alinea amb López. A Castella i Lleó, Díaz té el suport de sis de les nou províncies. Totes excepte Valladolid, amb cúpula sanchista; Burgos, que oscil·la entre López i Sánchez, i Àvila, on la fractura interna ha obligat la direcció a decretar neutralitat oficial. Al País Valencià i a Castella-la Manxa, el susanisme ha topat amb dues províncies rebels, escorades cap a Sánchez: València i Albacete. El secretari provincial valencià, José Luis Ábalos, és de fet un dels més forts suports de l’exlíder.
LA POSICIÓ DEL PSC
A Catalunya, l’únic baró autonòmic que es declara oficialment neutral és Miquel Iceta, curiosament el padrí més fidel que va tenir en el seu dia Sánchez. Però els principals alcaldes del PSC estan deixant clares les seves preferències: Núria Parlon (Santa Coloma de Gramenet) està al costat de Sánchez; Núria Marín (l’Hospitalet de Llobregat), de López, i Antonio Balmón (Cornellà), de Díaz. La potent federació del Baix Llobregat és, de fet, el principal baluard de la 'lideressa' andalusa a Catalunya.
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Energia Red Eléctrica ja va alertar al febrer del risc de "desconnexions severes" de llum pel 'boom' de les renovables
- Nova instrucció als registres El Govern aprova una instrucció per fer efectiva la prohibició dels ventres de lloguer
- Successos Un piròman provoca nou incendis en mitja hora a Cambrils i deixa danys en comerços i restaurants
- Conseqüències de l’apagada El Govern té un pla b amb reserves de gasoil per si hi ha una altra apagada
- Entrevista Joan Gabriel Bergas, catedràtic en Enginyeria Elèctrica de la UPC: "Són set 'barcelones' que van caure de cop"
- PRIMER DE MAIG ¿Per què l'1 de maig és el Dia del Treball?