EL DILEMA DEL SOCIALISME

Pedro Sánchez situa Susana Díaz i Patxi López al PSOE del segle passat

L'exsecretari general contraprograma la posada de llarg de la presidenta andalusa amb un míting a València

 

  / MIGUEL LORENZO

2
Es llegeix en minuts
NACHO HERRERO / BURJASSOT

Pedro Sánchez es veu guanyador de les primàries del PSOE, o almenys és el que va voler transmetre a les més de 2.000 persones que van abarrotar el pavelló esportiu de Burjassot, una localitat enganxada a València. L’exsecretari general va apuntar sense dubtar que la militància castigarà la gestora socialista per facilitar la investidura de Rajoy. «Els militants que no van ser escoltats l’1 d’octubre per decidir l’abstenció de Rajoy i tant que seran escoltats ara. Aquesta força és imparable, aquest projecte serà el majoritari».

«L’abstenció no ha canviat res, veig els joves emigrar, els pares aturats de llarga durada, Bárcenas al carrer i Rajoy a la Moncloa», va lamentar Sánchez. I per intentar concentrar tot el vot antiaparell, va agrupar Susana Díaz i Patxi López en un mateix corrent antic i afí a la gestora. «Aquí només hi ha dues opcions, el PSOE del segle XX o el del segle XXI; el de l’abstenció a Rajoy o el que volen la militància i els votants; un partit d’esquerres, creïble i autònom», va extremar. «El PSOE estarà al davant, no al costat ni a sota del PP», va subratllar.

Sánchez va contraprogramar amb el seu míting la presentació de la candidatura de la presidenta de la Junta i el seu equip es va esforçar a subratllar les diferències entre tots dos, ja que la seva, va dir, és «la candidatura de la militància». Per ratificar aquesta idea, les dues primeres cançons que va tocar la xaranga van ser La Internacional Paquito el chocolatero. Compromís, festa i samarretes vermelles amb el perfil del candidat, que es venien a cinc euros. A la mateixa taula, una guardiola acceptava donatius per al crowdfunding que la gestora ha impugnat.

Tot en dues carpes amb el logo del PSOE, perquè, a diferència del seu acte de reaparició al novembre a Xirivella, ahir Sánchez va recuperar els símbols del partit. De fet, va fer de la unitat un dels eixos del seu discurs i va apuntar que seria lleial en cas de perdre: «Perquè jo sé el que és ser un secretari general qüestionat internament, i això no pot tornar a passar».

Notícies relacionades

«L’endemà de les primàries seré el secretari general dels 180.000 afiliats, hagin votat a qui hagin votat», va dir Sánchez, que va demanar joc net i no va esmentar Díaz, tot i que va aprofitar un gest de complicitat al País Valencià per deixar anar una crítica a la presidenta andalusa per la seva recent aliança amb Aragó per potenciar el ramal central alternatiu del Corredor Mediterrani. No va ser l’únic avanç que va fer de la que creu que serà la seva segona etapa al capdavant del partit. «Hi haurà un sí a la unitat del PSOE i un no als pressupostos de Rajoy», va assenyalar. «No hi haurà vots socialistes per a polítiques de dretes», va dir, i va fer referència a la possibilitat de tornar a intentar un govern alternatiu: «Unirem el PSOE per unir l’esquerra».

Conscient que les seves opcions passen per un suport massiu dels socialistes catalans, va deixar diversos missatges per a Catalunya. «Si avui tenim una crisi a Catalunya, té molt a veure amb el que va fer Rajoy amb l’Estatut i el que està fent ara, que és res», va ressaltar.