ENTREVISTA AMB EL LÍDER D'EN COMÚ PODEM AL CONGRÉS

Xavier Domènech: "Junts pel Sí està desorientat per tant canvi de ruta"

"A la confluència hi ha hagut moments de tensió forts, però tothom ha demostrat molta generositat"

"Hem aconseguit més suports a Europa al referèndum que tota l'acció exterior de la Generalitat"

Entrevista amb el líder d’’En Comú Podem al Congrés / RICARD FADRIQUE

5
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

–¿És veritat que negociar la confluència li ha costat una úlcera?

–(Rialles) Estic bé de la panxa ara. El que hem passat ha sigut un procés que parteix d’una enorme complexitat perquè és una cosa històrica i això pot generar situacions difícils a nivell físic. Però tothom ha mostrat una enorme generositat. Anem ben encaminats.

–¿Hi ha hagut moments en aquestes dues setmanes en què s’ha penedit de ficar-se en aquesta història?

–Construir un nou espai polític és un repte immens. I hi ha moments en què et preguntes: ‘¿Què hi faig aquí?’. Perquè, a més a més, la meva vocació no és de permanència, hi haurà un moment que deixaré d’estar en aquesta part més pública i tornaré a la meva vida anterior. I és normal que aquesta enorme intensitat et porti a pensar en aquella vida anterior i en la futura. Però estem creant una realitat nova que pot canviar la realitat en què vivim, per aconseguir una Catalunya lliure de corrupció, més justa i que permeti un reconeixement a totes les seves sobiranies. Això és prou important perquè aquesta aventura sigui apassionant.

–Tots assumien que la confecció de l’executiva seria la part que donaria més problemes. ¿Però s’imaginava que tants?

–Sabia que seria complex. Hi ha hagut moments de tensió forts que han posat a prova fins a quin punt estava tothom disposat a ser generós en la construcció d’aquest espai. Però les bases estaven molt ben establertes i això fa que en els moments de més complexitat es pugui tirar endavant. Demostra que l’aposta de tothom és molt ferma. Quan vius moments tan durs, la sortida et fa més fort.

–¿Quin paper ha jugat Pablo Iglesias en les negociacions?

–Hi ha hagut molt diàleg entre l’Albano [Dante Fachin] i jo, i en aquest intercanvi d’opinions hi han participat moltes persones, com és el cas de Pablo. Ell sempre havia apostat per la construcció d’aquest espai. Fa set mesos ja deia que s’havia de fer bé, que aquest nou espai polític havia de ser molt càlid, i aquest és un dels nostres grans reptes. Que reculli totes les identitats i el capital polític i que a la vegada es projecti més enllà d’això, que el tot sigui més que la suma de les parts. Però perquè hi hagi tot hi ha d’haver suma de les parts.

–Ada Colau també ha resultat clau. ¿Quin rol hi jugarà en la nova executiva?

–Pel que simbolitza, ella és una de les peces clau de la construcció d’aquest nou espai i la seva predisposició al diàleg hi ha contribuït, de la mateixa manera que la de Pablo, la de l’Albano o la meva. Estarà als òrgans de representació d’aquest espai polític, ho veurem ben aviat. El que representa millor aquest espai polític és que Ada hi sigui, tot i que això s’ha de poder combinar amb la seva feina com a alcaldessa. Però segur que la combinació serà perfecta.

–¿Li hauria agradat que Podem s’integrés en una llista unitària?

–Sí. Crec que la meva llista representarà la pluralitat de sensibilitats, però si hi ha gent que considera que hi ha d’haver una altra llista em sembla bé. El més important és que estiguem tots junts i que la gent decideixi, i Podem estarà representat en els òrgans de direcció sense cap mena de dubte.

–Les primàries poden tornar a tensar la relació amb Podem?

–No soc profeta, però crec que no.

–Després de l’assemblea fundacional que va tenir lloc el 8 d’abril, el nou subjecte tindrà una sola veu per posicionar-se sobre temes com pot ser el cas de la investigació oberta de la fiscalia en relació amb els Fiscalia sobre els preparatius del referèndum

–Plou sobre mullat. La fiscalia fa servir la seva acció com una metralleta. No crec que sigui ni de bon tros  il·legal que una institució pública faci una licitació per fer paperetes electorals.

–Sembla que ha baixat la pressió sobre els comuns pel referèndum. ¿A què ho atribueix?

–Junts pel Sí té un debat intern fort sobre com encarar la realitat, que no es construeix a cop de titular. I no sap quina és la proposta. Junts pel Sí va canviar de ruta sense explicar ben bé per què, al passar de dir que el juny del 2017 seríem independents a dir «o referèndum o referèndum», que a nosaltres ens sembla bé. La reforma de la llei de transitorietat jurídica, que havia de ser al juny i ara passa al setembre, i la reforma de reglament demostren que Junts pel Sí està desorientat per tant de canvi de full de ruta. El Govern té problemes d’autojustificació. 

–El PDECat comença avui la seva campanya pel referèndum. ¿A partir del 9 d’abril què faran vostès? 

–La feina pel referèndum en l’últim any l’hem fet més que ningú; entre altres coses, l’hem posat a l’agenda de l’Estat. Som els que tenim més complicitats a l’Estat; i a Europa hem aconseguit més suports que tota l’acció exterior de la Generalitat. El nostre compromís és que Catalunya pugui construir el seu futur, no pas aterrar en els fulls de ruta d’altres.

–¿Creu que el nou partit haurà d’anar a unes eleccions catalanes aquest mateix any?

–No dono per fet res. Crec que és important que el que s’expressa en termes electorals s’expressi en termes d’acció de govern. La Generalitat es regeix per principis de l’antiga Convergència, que té la presidència i la majoria del Govern malgrat estar en una decadència brutal. De la mateixa manera que hi ha un bloqueig en la negociació amb l’Estat, també hi ha un bloqueig per als desitjos d’una majoria social, com per exemple revertir les polítiques d’austeritat o que es deixi de donar diners a escoles que segreguen per sexe.

Notícies relacionades

–Per poder ser una alternativa al PDECat, hi hauria d’haver una aliança amb ERC. ¿Com estan les relacions?

–No tenim clar quan seran les eleccions, però tinc clar que Esquerra Republicana ha fet una aposta, no tàctica sinó estratègica, de relació amb Convergència Democràtica, anant junts en llistes electorals o elaborant pressupostos que no complien el seu programa electoral. És decisió d’ERC canviar-ho o no. De moment, no els veig amb ànim de canviar-ho. Si hi ha una papereta en aquestes eleccions, que no sé quan seran, que garanteix una possibilitat d’un Govern d’esquerres a Catalunya, aquesta serà la del nostre nou partit.