El PSOE no aconsegueix sumar Ciutadans a un govern tripartit a Múrcia

Els socialistes registren una moció de censura per desbancar Pedro Antonio Sánchez

El partit de Rivera descarta la invitació i insisteix a avançar les eleccions

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / MADRID

Embolic polític sense final clar. Així es podria descriure el panorama polític a Múrcia a mesura que passen els dies i el president, Pedro Antonio Sánchez, continua aferrat a la cadira, amb el suport del Partit Popular, malgrat la seva imputació pel 'cas Auditori'. Si dijous passat va ser Ciutadans qui va anunciar la seva intenció de presentar una moció «instrumental», destinada a convocar eleccions anticipades a la regió, ahir els socialistes van registrar la seva pròpia moció de censura. Però, en aquest cas, encaminada a formar un Govern alternatiu al del PP, tripartit o amb una fórmula per negociar, i encapçalat pel seu líder, Rafael González Tovar. 

Encara que no li va sortir bé la jugada d’avançar-se a C’s en el registre de la iniciativa per enderrocar Sánchez. El partit taronja va deixar clar que el seu desig segueix sent, o bé seguir recolzant un Govern amb un altre president popular al capdavant, o bé que els ciutadans de la regió decideixin a les urnes.

El PSOE va presentar la moció de censura per sorpresa i tres dies abans que venci el termini que els d’Albert Rivera van donar a Sánchez per dimitir. Dilluns, de forma coincident, declaren davant el jutge instructor del cas els pèrits que han de ratificar si hi va haver o no il·lícit penal en l’obra de Puerto Lumbreras que està sent investigada i que va ser executada quan Sánchez era alcalde de la població. El president murcià ha assegurat que demanarà que s’arxivi la causa si els experts ratifiquen que no hi va haver il·legalitats. El PP confia que el jutge li doni la raó i, com va recordar ahir el portaveu del Govern central, Íñigo Méndez de Vigo, la investigació sigui arxivada igual que la resta de les 16 denúncies interposades contra ell. «No es tracta d’un cas de corrupció, sinó d’un cas administratiu», va argumentar.

En qualsevol cas, la decisió del magistrat es podria demorar i, mentrestant, Ciutadans s’enfronta a una difícil tessitura, que té ramificacions nacionals ja que Albert Rivera es juga la seva paraula de distanciar-se del PP davant la corrupció i la situació ha tensat ja el seu pacte amb Mariano Rajoy. 

EL CAMÍ DEL MIG

Des que es va conèixer la imputació de Sánchez, el partit taronja, com a soci d’investidura, li va exigir que fes un pas enrere, en virtut de l’acord de regeneració firmat. Però, davant la negativa del baró conservador i el vertigen de sumar-se a un Govern amb Podem o recolzat per aquest, va tirar pel camí del mig i va demanar eleccions anticipades.

Notícies relacionades

Ahir, C’s va decidir aguantar la pressió. Va assegurar que només donarà els seus vots a una moció destinada a convocar els murcians a les urnes i va acusar el PSOE de buscar «butaques». Els socialistes tenen ara poc més d’una setmana per buscar recolzaments, però ho tenen difícil, mentre que el PP no té por d’anar a una cita electoral, en la qual creu que podria treure majoria absoluta. 

Enmig d’aquesta situació, l’expresident de Múrcia Alberto Garre, enfrontat a Sánchez, es va donar de baixa al PP per la «inacció» de Rajoy davant la corrupció.