EL POLS INDEPENDENTISTA

Margallo usa el "moviment secessionista" català per cridar a formar Govern

El ministre d'Exteriors invoca Cambó per esgrimir que el bloqueig polític afavoreix la independència de Catalunya

jrico35624732 agx72 nueva york  estados unidos  21 09 2016   el ministro e160921212259

jrico35624732 agx72 nueva york estados unidos 21 09 2016 el ministro e160921212259 / JUSTIN LANE

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Hores després que el rei Felip VI usés el discurs a l'Assemblea General de les Nacions Unides per apel·lar als partits polítics d'Espanya a superar “diferències” a través del “diàleg, el compromís, el sentit del deure i la solidaritat”, el ministre d'Afers Estrangers en funcions, José Manual García-Margallo, ha preferit esgrimir l'amenaça d'“un moviment secessionista a Catalunya que avança a tota màquina” per interpel·lar a un acord.

“La història diu respecte a això, i ho explicava [Francesc] Cambó el 1927, que una secessió a Catalunya només podrà tenir èxit si Espanya està immersa en dificultats internes o envoltada en un conflicte exterior i en aquests moments un Govern en funcions és, per definició, més feble, menys capaç d'afrontar aquesta situació que un govern amb plenes competències”, ha dit Margallo als passadissos de l'ONU, on ha comparat la situació a “sortir a boxejar amb una mà lligada a l'esquena, cosa que no aconsellaria a cap púgil”.

Encara que el Rei no va fer referència a cap partit en concret al parlar de la “conjuntura complexa”, el ministre en funcions sí que ha posat el pes de la responsabilitat sobre el PSOE. “Nosaltres (el PP) hem signat 150 mesures amb Ciutadans, 100 de les quals estaven en el pacte que el PSOE va fer amb Ciutadans i hem dit que aquestes 150 mesures formen part d'un quadro obert.

Si el PSOE no coincideix en el diagnòstic que porta a votar aquestes mesures o no coincideix amb aquestes mesures seria bo que s'assegués i digués quina és la part del diagnòstic en què no coincideix, quines mesures no li agraden, què s'hauria de derogar, quines mesures li agradaria afegir-hi o quines voldria modificar”, ha dit. “Això és el que es fa als països assenyats”.

“LLENYA AL FOC” EN UNA EUROPA CONVULSA

Margallo, que ha dit que la situació a Espanya ha sigut “un dels temes principals” en les seves trobades amb representants d'altres països durant l'Assemblea General de l'ONU, ha definit aquesta situació com una “d'absolutament grotesca, sense precedents a Europa”. I ha fet servir precisament el “panorama molt convuls a Europa en aquests moments” per argumentar que “que hi hagi incertesa a Espanya afegeix llenya al foc”.

Notícies relacionades

“No està la magdalena per a tafetans perquè nosaltres hi afegim ara més incertesa”, ha declarat després de mencionar les dificultats que viu el Partit Socialista a França, la situació d'inestabilitat a Irlanda, el referèndum que celebrarà Itàlia i les lliçons presidencials “molt complexes” que s'acosten a Àustria, així com el 'brexit'.

“Si sortíssim de la incertesa podríem ser un país àncora a la Unió Europea en un moment en què s'han de prendre decisions”, ha dit Margallo, esmentant entre altres “què es fa amb el Regne Unit i com refundem la UE perquè això no s'interpreti com el principi del final sinó com una oportunitat cap endavant”.