RENOVACIÓ DE L'ALT TRIBUNAL

El conservador González Rivas, nou president del Tribunal Constitucional

El magistrat, elegit per vuit vots contra quatre, substitueix Francisco Pérez de los Cobos

La catalana Encarnación Roca serà la nova vicepresidenta de la institució

combo-rivas-roca

combo-rivas-roca

2
Es llegeix en minuts
ÁNGELES VÁZQUEZ / MADRID

El ple del Tribunal Constitucional (TC) ha elegit com a nou president el magistrat conservador Juan José González Rivas per vuit vots a favor i quatre en contra. Pel mateix resultat ha sigut elegida com a vicepresidenta la magistrada catalana Encarnación Roca. La designació arriba després que els partits fessin públic que l'acord aconseguit per als nomenaments corresponents al Senat incloïa el veto del PSOE al magistrat Andrés Ollero, per haver sigut diputat del PP durant 17 anys.

Fonts del Constitucional insistien que com que l'elecció del seu president només correspon als 12 magistrats que conformen el tribunal, encara hi podia haver sorpreses, tot i que després de la presa de possessió, fa una setmana, dels seus quatre nous jutges, semblava que no hi hagués cap dubte que González Rivas agafaria el relleu de Francisco Pérez de los Cobos a la presidència i la vicepresidència serà per a Encarnación Roca, una elecció que no agradava al sector progressista, en minoria.

Roca, proposada al seu dia pel PSC i CiU, tenia dos clars avantatges: ser dona i catalana. Durant les setmanes prèvies a la renovació que li corresponia al Senat diversos organismes, com el Col·legi d'Advocats de Madrid, Jutges per a la Democràcia i l'Associació de Dones Juristes, van reclamar públicament una incorporació més gran de dones a l'alt tribunal. Ella i María Luisa Balaguer, que hi ha entrat ara, són les úniques magistrades d'un tribunal que compta amb 12 membres. El seu origen català també és valorat just ara que entre els assumptes més importants que ha d'abordar el tribunal figura el procés independentista iniciat per la Generalitat.

ALINEADA AMB LA MAJORIA

El problema és que tradicionalment la vicepresidència ha correspost al sector que està en minoria i ella sempre ha votat amb la majoria en les resolucions que no s'han aprovat per unanimitat. Entre les resolucions més destacades figuren la que va aixecar el veto a les corrides de toros en Catalunyacorrides de torosCatalunya i la que va avalar les noves armes del tribunal per combatre la desobediència de les seves resolucions, en què Roca es va alinear amb la majoria conservadora i els únics vots discrepants van ser els de l'exvicepresidenta Adela Asua i els magistrats Juan Antonio Xiol i Fernando Valdés. Per això, la minoria preferia que la vicepresidència fos assumida per aquest últim magistrat, que també afronta ara l'últim tram del seu mandat.

Notícies relacionades

El ple serà presidit per Roca per ser la magistrada de més edat entre els quatre més antics del Constitucional. A ella li corresponia convocar-lo i en un primer moment ho va fer per divendres passat, només dos dies després de la presa de possessió dels tres nous magistrats i malgrat que algun company li havia demanat posposar-ho a aquesta setmana ja que tenia previst fer un viatge.

Finalment, la necessitat que Balaguer, Cándido Conde-Pumpido i Alfredo Montoya se situessin al Constitucional va portar a posposar-lo fins avui. El quart magistrat designat pel Senat, Ricardo Enríquez, va poder renovar mandat, ja que es va incorporar al tribunal després de la mort de Francisco Hernando i per uns dies encara no havia complert els tres anys al Constitucional, cosa que li hauria vetat aquesta possibilitat.