GUERRA BRUTA AL SOBIRANISME

El Congrés cita Fernández Díaz el 5 d'abril

L'exministre compareixerà en la comissió que investiga l''operació Catalunya'

L'exdirector d'Antifrau hi anirà el mateix dia per explicar l'ús de la 'policia política'

 

  / LUCA PIERGIOVANI

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

L’exministre de l’Interior Jorge Fernández Díaz compareixerà al Congrés el pròxim 5 d’abril per respondre a les preguntes dels grups en la comissió d’investigació que dirimeix si es deriven responsabilitats polítiques de l’'operació Catalunya'. L’exdirector de l’Oficina Antifrau de Catalunya Daniel de Alfonso ho farà el mateix dia. Els portaveus d’aquest òrgan van arribar a un acord ahir per citar-los tots dos, els únics que fins al moment han sigut cridats a aportar llum en el presumpte ús indegut del ministeri per posar en marxa una 'policia política' destinada a investigar els adversaris del PP.

Encara que els socialistes eren partidaris de no decidir els noms dels compareixents fins a haver rebut tota la informació sol·licitada, finalment es van avenir a avançar la citació de Fernández Díaz atenent l’estat de salut de l’exministre. El PSOE es mostra favorable a demanar les explicacions també a l’exdirector general de la Policia Nacional Ignacio Cosidó, però vol evitar que hi desfilin càrrecs policials. Si no varia  aquesta posició, resultarà inviable la petició d’Units Podem i PDECat, que volen que, a més, donin explicacions el president del Govern, Mariano Rajoy; el seu cap de Gabinet, Jorge Moragas, o la presidenta del PP català, Alicia Sánchez-Camacho.

La comissió va aprovar ahir el pla de treball i, segons el que es va pactar, la investigació finalitzarà el 8 de juny, després de tres mesos de treball.

LUPA SOBRE LA CAIXA B

La posada en marxa de la comissió sobre l’'operació Catalunya' podria dificultar que comenci a rodar immediatament una altra de les investigacions estrella, la que estudiarà el presumpte finançament irregular del PP. El primer pas per posar-la en funcionament es donarà en el ple de la setmana que ve –dijous–, gràcies a l’acord de PSOE, Units Podem i Ciutadans, que votaran a favor de la creació de l’òrgan fiscalitzador.

Notícies relacionades

Malgrat que els tres grups han pactat que quedi constituïda abans del final de l’actual període de sessions (fins a les vacances d’estiu), és costum parlamentari que no hi hagi més d’una comissió d’investigació en marxa en el mateix moment, i per tant s’excediria la quota. Encara que no hi ha res en ferm, tot fa pensar que més enllà de la formalització de la creació, caldrà esperar a després del recés estival perquè estigui en ple funcionament.

El portaveu parlamentari dels populars, Rafael Hernando, va lamentar que es focalitzi l’anàlisi en el seu partit. «Els comptes del Partit Popular han sigut els més investigats, transparentats, i no tenim res a ocultar», va afirmar, després d’al·legar que aquesta comissió té com a «únic objectiu perjudicar el PP».