Arrenca la comissió de l''Operació Catalunya' al Congrés

ERC i PDECat demanaran que comparegui Mariano Rajoy i Fernández-Díaz

El PSC exigeix que l'exministre d'Interior expliqui l'ús de "clavegueres de l'Estat" i Domènech ho qualifica com el "Watergate espanyol"

 

  / JOSÉ LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

La comissió d'investigació sobre l''Operació Catalunya' 'Operació Catalunya' al Congrés ha arrencat aquest dijous amb mig any de retard per fiscalitzar el presumpte ús indegut de la policia per atacar els adversaris polítics del PP. L'òrgan s'ha constituït formalment aquest migdia i els seus portaveus elaborara en una setmana un pla de treball que fixarà calendari i objectius. En l'aire queda encara quins dirigents seran cridats a donar explicacions, una decisió que ha de ser acordada, però de moment ERC i PDECat ja han anunciat que requeriran la presència de Mariano Rajoy i de l'exministre de l'Interior, Jorge Fernández-Díaz, perquè aclareixin la seva actuació. 

Es desconeix si, en tot cas, aquestes compareixences seran públiques o no, un fet que hauran d'acordar els partits en les pròximes reunions ja que el reglament del Congrés estableix en el seu article 62 que en principi les sessions "no seran públiques". De moment, els partits hauran de pactar el 21 de març un pla detallat de treball, amb el llistat de compareixents i la documentació requerida. 

Els partits en l'oposició han mostrat la seva satisfacció perquè finalment es posi en marxa la investigació parlamentària que ha de determinar si hi haurà responsabilitats polítiques en l''Operació Catalunya'. La portaveu del PSC Mercè Perea ha assenyalat directament Fernández-Díaz i ha exigit al PP que hi aporti llum. "Han d'explicar com és possible que un ministre es dediqui a remoure les clavegueres de l'Estat", s'ha plantejat.  

El representant d'En Comú Podem, Xavier Domènech, ha comparat l'actuació del ministeri de l'Interior com el "Watergate espanyol" i ha recriminat l'ús de recursos de l'Estat contra adversaris polítics. Gabriel Rufián, d'ERC, ha advertit que el seu partit serà "el més dur possible" en la investigació. "Tinc l'esperança que la gent que mai passa vergonya, la passi", ha assenyalat. Sergi Miquel, portaveu del PDCat en la comissió, ha lamentat els múltiples endarreriments en la posada en marxa de l'òrgan fiscalitzador.

Notícies relacionades

La comissió està presidida pel PNB i compta amb un membre del PP, PSOE, Units Podem i Ciutadans. Els partits en l'oposició van considerar un èxit que els nacionalistes bascos ocupin aquest lloc per la seva "neutralitat" i la seva capacitat de "desempat" davant decisions que poden ser molt discutides. 

PDCat ja ha anunciat que plantejarà que hi compareguin també la presidenta del PP català, Alicia Sánchez-Camacho, i el cap de Gabinet de Rajoy, Jorge Moragas. El seu portaveu ha explicat que volen determinar si els assenyalats per l''Operació Catalunya' van actuar com "llops solitaris" o a les ordres d'una cadena de comandament.