EL 'CAS FERNÁNDEZGATE'

El Suprem arxiva la querella contra Fernández Díaz i D'Alfonso

La denúncia havia sigut interposada pel PDECat per violació de secrets, prevaricació i malversació

L'alt tribunal no hi aprecia delicte i creu que les converses s'haurien pogut manipular

combo-jorge-fernandez-diaz-daniel-de-alfonso

combo-jorge-fernandez-diaz-daniel-de-alfonso

2
Es llegeix en minuts
ÁNGELES VÁZQUEZ / MADRID

Com va passar al juliol amb la presentada per ERC, la Sala Penal del Tribunal Suprem va rebutjar ahir la querella presentada per CDC, actual PDECat, i l’exalcalde de Barcelona Xavier Trias, contra l’exministre de l’Interior Jorge Fernández Díaz i l’exdirector de l’Oficina Antifrau Daniel de Alfonso per violació de secrets, prevaricació i malversació pel 'Fernándezgate'. 

El tribunal no aprecia cap d’aquests delictes en les converses entre tots dos gravades al despatx del primer en què mostraven un especial interès per investigar casos que afectessin partits nacionalistes catalans.

La querella denunciava que De Alfonso hauria entregat a Fernández Díaz un expedient sobre els nomenaments que Francesc Homs hauria fet de dos familiars de l’exconseller d’Interior Felip Puig i que tots dos haurien entregat a 'El Mundo' documentació d’un compte a l’estranger atribuït a Trias.

EL VALOR DE LA GRAVACIÓ

Els magistrats sostenen que «donat el caràcter subreptici» de l’obtenció de les entrevistes «no és possible determinar si han sigut editades, alterades o manipulades, de manera que tampoc es pot saber si la gravació correspon al contingut íntegre o se n’ha suprimit algun apartat».

Recorden que perquè hi hagi un delicte de revelació de secrets s’han de difondre dades conegudes per raó del càrrec i no consideren que en cap cas «s’hagi revelat informació de la qual el querellat disposi» per això i que, «com a tal no hagi de ser coneguda», en el que es va dir entre el ministre i el director d’Antifrau. Ho emmarca en la col·laboració entre institucions i «no adverteix en quina mesura podria danyar la causa pública o  bé tercers».

CONSPIRAR NO ERA DELICTE

Notícies relacionades

La Sala descarta també el delicte de conspiració per delinquir, que no estava en vigor quan es van cometre els fets imputats, l’octubre de 2014, tot i que admet que «de les converses (en què es fan al·lusions a periodistes i a l’oportunitat o no de publicar certes informacions i els seus efectes) se’n pot  inferir indiciàriament que Fernández i De Alfonso es concerten per a la filtració a la premsa d’una informació confidencial que coneixen per raó dels seus càrrecs». 

El Tribunal Suprem deixa la porta oberta a canviar de criteri si finalment apareixen nous indicis en la querella interposada per Trias contra 'El Mundo'. L’exalcalde de Barcelona va qualificar de «vergonya» que l’exministre segueixi com a diputat i presideixi una comissió del Congrés dels Diputats. «Tothom l’ha escoltat i el que diu confirma la seva falta d’honestedat i la seva voluntat de fer mal», va destacar, informa Toni Sust.