LES PRIMÀRIES SOCIALISTES

Díaz i Sánchez mesuraran diumenge les seves forces pel lideratge del PSOE

Zapatero recolzarà la presidenta andalusa en la seva presentació com a candidata

L'exsecretari general contraprograma l'aspirant amb un acte a València

 

  / EFE / JOSE MANUEL PEDROSA

2
Es llegeix en minuts
NACHO HERRERO / VALÈNCIA

Ja era sabut de tothom, però aquest dilluns José Luís Rodríguez Zapatero ha fet públic el seu suport explícit a Susana DíazSusana Díaz com a candidata a liderar el PSOEPSOE en la pugna contra Pedro Sánchez i Patxi López. L'expresident del Govern ha confirmat que recolzarà la dirigent andalusa en el seu acte de presentació, diumenge que ve a Madrid, i tot i no participar en aquest míting ni en la campanya de les primàries, la recolzarà com la millor dels tres aspirants per dirigir el principal partit de l'oposició. Ha sigut contundent. "Susana Díaz em dona seguretat. Té coherència i capacitat d'arrossegar majories", ha indicat, per subratllar que considera que el projecte "que més pot cohesionar la societat i més pot ajudar els que han patit la crisi" és el de la presidenta de la Junta d'Andalusia. 

Zapatero se suma al suport de l'expresident Felipe González i l'exsecretari general Alfredo Pérez Rubalcaba, que han mostrat públicament el suport a Díaz, l'última dels candidats a presentar la seva firma davant els militants. El primer va ser López, al generLópez; una candidatura que, segons diversos dirigents socialistes a qui hauria consultat abans de postular-se, llançava per neutralitzar l'exnúmero u, Sánchez, que es va decidir després del pas endavant de l''exlehendakari'

EL MATEIX DIA, A LA MATEIXA HORA

Ara, el líder apartat l'1 d'octubre passat en un dolorós comitè federal, està decidit a no regalar un diumenge de glòria a la seva principal adversària i ataca contraprogramant. A la mateixa hora que la presidenta de la Junta farà a Madrid el primer acte com a candidata, el madrileny té previst un multitudinari acte a la localitat valenciana de Burjassot.

L'exsecretari general socialista té al País Valencià un dels seus principals feus i al novembre ja va escollir Xirivella com a escenari per reaparèixer, després de ser forçat a dimitir a principis d'octubre. Una de les raons és que en el seu equip de confiança hi ha José Luis Ábalos, diputat nacional i secretari provincial del PSOE a València, on té una important capacitat de mobilització i compta amb el suport d'alguns alcaldes.

CAPACITAT DE MOBILITZACIÓ

Notícies relacionades

El pols serà inevitable. Sánchez exhibirà capacitat de mobilització, un múscul que intimida les files de Díaz. Encara que l'exsecretari general no comptarà amb el recinte que tenia previst per causes meteorològiques (es preveu pluja), mirarà de convertir el pavelló que està a escassos minuts de la capital en un polvorí que eclipsi la posada en escena de Díaz, una candidata que compta amb el suport de l'aparell del partit socialista. 

Abans del xoc de lideratges, Díaz s'ha expressat aquest dilluns, 'de facto', com la líder del partit i ha retret a Mariano Rajoy l'"amenaça" de noves eleccions si l'oposició no secunda les seves iniciatives parlamentàries. L'ha instigat a buscar suport en comptes de "fer xantatge".