La baixa participació invalida la consulta de Podem

Els estatuts morats assenyalen que perquè sigui vinculant la consulta ha d'arribar al 10% dels 52.000 inscrits

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La consulta de Podem que havia de servir a la formació per forçar el pols a la confluència ha quedat invalidada per falta de participació de les bases. Les bases de Podem estaven convocades per la direcció de la formació a votar fins dissabte a la mitjanit si estaven d'acord amb les condicions proposades per la direcció per confluir en el nou partit d'esquerra alternativa que impulsa l'alcaldessa de Barcelona i que celebrarà la seva assemblea constituent el 8 d'abril. Al final la participació ha arribat als 3.901, per sota del 10% dels 52.000 inscrits que els estatuts de Podem fixen perquè una consulta sigui vàlida.

Part de la baixa participació obeeix al malestar dels militants de base de Podem, expressat a través de les xarxes socials, després d'haver rebut un SMS de la direcció del partit des del compte oficial apel·lant al vot i indicant que aquest havia de ser contrari a la confluència de la formació amb el nou partit d'Ada Colau.

Segons els estatuts, perquè la consulta sigui vàlida es necessita un participació mínima del 10% dels inscrits i, si no es compleixen els requisits, l'Assemblea i el Consell Ciutadà Català "només podran tirar endavant la decisió després de la consulta prèvia al Consell Ciutadà català d'àmbit immediatament superior", cosa que en aquest cas genera una incògnita perquè el Consell Ciutadà Català és l'òrgan superior de Podem Catalunya. Aquest 10% dependrà del cens que interpreti l'executiva de Podem: si s'acullen al total dels inscrits -prop de 54.000- no superarien el 10% que sí que obtindrien si s'acullen al cens d'inscrits actius -prop de 30.000-.

Notícies relacionades

"¿Creus que aquestes condicions són imprescindibles per a la participació de Podem en l'assemblea fundacional del nou partit amb ICV, Barcelona en Comú i EUiA?" és la pregunta que havien de respondre les bases morades. Es preguntava si per confluir era indispensable que es complissin tres condicions: codi ètic, sistema proporcional amb llistes obertes per a l'elecció dels òrgans de direcció i participació de totes les bases de Podem sense haver d'inscriure's al cens únic d'Unpaisencomu.cat.

Albano Dante Fachin va anunciar fa dues setmanes que consultaria a les bases si havien de seguir amb la confluència. El secretari general de Podem ja havia amenaçat un parell de vegades amb trencar la coalició de Catalunya Sí que es Pot si no tenia més visibilitat al Parlament. La votació es va iniciar finalment dijous i va durar fins dissabte a la mitjanit. Després de la falta de participació, la direcció haurà de veure ara com presenta aquests resultats. La baixa participació debilita la direcció de Podem.