El trident de la rosa

Díaz, Sánchez i López calibren forces i escalfen motors per a les primàries del PSOE

L'exsecretari general torna a omplir a Granada, on goleja 'l'exlehendakari'

combo-susana-diaz-pedro-sanchez-patxi-lopez

combo-susana-diaz-pedro-sanchez-patxi-lopez

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Tot i que encara no ho hagi formalitzat, Susana Díaz ja fa temps que està en precampanya. Per això, abans que el 26 de març anunciï oficialment que concorre a les primàries, cada acte de la presidenta de la Junta d’Andalusia ja es llegeix en aquesta clau. No només això. També serveix per anar calibrant el grau de suport que té entre les bases en el pols que manté amb el seu enemic íntim, Pedro Sánchez, amb Patxi López com a tercer en discòrdia. Són els tres pètals d’una rosa en què cada vegada es veuen menys pètals i més espines.

Si la presència en els mítings és un bon termòstat, Sánchez arriba amb tones de moral a la seva particular operació reconquista. Allà on arriba amb el seu cotxe, rebenta aforament. Ahir es va donar un bany de multituds a Granada, superant per golejada els registres de López en aquesta plaça. «Situarem el PSOE tan a l’esquerra com vulguin els nostres militants i votants», va clamar. Davant una audiència entregada i amb ànims de revenja, el rei deposat va assenyalar que les primàries del PSOE han de servir «perquè cap altre secretari general hagi de pagar l’alt preu que jo vaig pagar».

En territori susanista no han faltat tampoc els dards a la presidenta de la Junta. «Els socialistes andalusos sabeu a què dir que no i a què dir que sí», va assenyalar amb molta sorna Sánchez. «Volem votar els que no vam ser escoltats per a l’abstenció del PP», va insistir l’aspirant, que es va presentar com un «polític lliure», convençut que davant «del poder» d’«una minoria» hi ha el «poder de la militància».

Notícies relacionades

Díaz, que estava darrere tant del seu ascens com de la seva caiguda, sap que no ho té fàcil per seduir una militància que la identifica com la responsable de la bretxa que ha trencat el partit i de l’abstenció del PSOE que va fer possible la investidura de Mariano Rajoy. Conscient d’això apel·la en totes les seves intervencions a la «unitat» i a la fraternitat, com ho va tornar a fer ahir a Cartagena. «Vull que el PSOE sigui un partit fraternal, amb un lideratge fraternal en què l’única paraula que ens uneixi sigui ‘companys’», va assegurar en terra murciana la presidenta andalusa, que va comentar que des que es va anunciar que presentarà la seva candidatura ha viscut el procés amb «il·lusió i alegria», així com amb «ànim i fortalesa», i va expressar que «quan el PSOE no està bé, Espanya ho nota».

Intentant no quedar eclipsat pel xoc dels dos antagonistes, López segueix reivindicant la «centralitat» del seu projecte en contraposició a l’enfrontament entre Díaz i Sánchez, «un xoc de trens que la militància no vol». Una idea força que l’exlehendakari va tornar a exposar ahir, aquest cop, a Lugo. Des d’allà va voler destacar que les bases socialistes «no solament es preocupen per qui guanyarà les primàries, sinó també pel que farem l’endemà». Passades les primàries, López confia a poder «deixar de debatre entre nosaltres i començar a proposar solucions a la societat».