La gestora del PSOE vol controlar el finançament dels tres candidats

Proposa que els aspirants disposin d'un únic compte per captar fons, en què hauran d'identificar els donants

L'equip de Pedro Sánchez respon que seguirà amb el 'crowfunding'

abertran37567493 madrid 06 03 2017 reuni n de la comisi n gestora presidida p170306121335

abertran37567493 madrid 06 03 2017 reuni n de la comisi n gestora presidida p170306121335 / JUAN MANUEL PRATS

1
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

La gestora del PSOE ha comunicat als precandidats a la secretaria general que pretén fixar unes regles de finançament comunes per a les primàries, després que dos dels aspirants hagin obert processos de 'crowfunding'. La direcció provisional vol que les captacions de fons es facin únicament en un compte corrent, en què compartiran titularitat amb el PSOE.

Segons ha informat la direcció provisional, dimarts passat es va remetre una carta a cada una de les tres candidatures per avançar-los la necessitat d'articular "un mecanisme comú" que fixi les normes i que garanteixi la transparència del procés.

Per això, i abans que es pugui aplicar el reglament que estableix les normes de finançament per a les candidatures proclamades, proposa un sistema per als precandidats, que garanteixi que "les aportacions rebudes compleixin amb la normativa relativa al finançament de partits polítics".

TITULARITAT COMPARTIDA AMB EL PSOE

Per a això, proposa obrir dos comptes corrents a cada un dels aspirants, tots dos amb titularitat compartida entre el PSOE i la persona designada per la candidatura. Una d'elles serà per als ingressos i haurà de ser "l'únic compte existent de canalització de la captació de fons" de la candidatura. A més s'hi hauran d'identificar els donants. Mentrestant, n'hi haurà un segon per a les despeses del procés.

Aquesta decisió arriba després que la direcció interina hagi expressat dubtes sobre els processos de 'crowfundingdubtes ' oberts per l'exsecretari general Pedro Sánchez i el diputat basc Patxi López. En el primer cas, s'ha fet a través d'una associació creada a aquest efecte i que diferencia en projectes concrets, mentre que l''exlehendakari' proporciona un compte corrent on fer donacions.

Notícies relacionades

D'aquests i altres assumptes vol parlar la gestora amb les candidatures, a les quals convocarà per a una reunió la setmana que ve. 

La resposta de l'equip de Sánchez no s'ha fet esperar. Mantindrà el 'crowfunding' perquè creu que és "absolutament legal".