EL 'FERNÁNDEZGATE'

La majoria de grups no aclareixen a qui cridaran a declarar per l''operació Catalunya'

Units Podem i ERC demanen que declarin al Congrés Fernández-Díaz, Rajoy, Sánchez-Camacho, Moragas, De Alfonso i Villarejo

Dimarts que ve la comissió parlamentària aprovarà el pla de treball que ha d'arribar a conclusions en tres mesos

fcasals28087898 madrid 10 12 2014   politica pleno de control al gobierno en161125093610

fcasals28087898 madrid 10 12 2014 politica pleno de control al gobierno en161125093610

1
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

Els noms dels compareixents que hauran de desfilar al Congrés per explicar les possibles responsabilitats polítiques derivades de l''operació Catalunya' continuen sent una incògnita per un tecnicisme en l'engranatge de posada en marxa de la comissió d'investigació oberta al Parlament.

Els grups havien de registrar els seus respectius plans de treball aquest divendres, i quedava el dubte de si, en aquest plantejament, s'inclouria o no la llista de persones requerides per aportar llum. Finalment, la majoria de les formacions només hi van incorporar el calendari dels treballs, la documentació requerida i quines qüestions han de quedar aclarides per una comissió que compta, en principi, amb tres mesos per determinar si hi ha responsabilitats polítiques derivades de la presumpta creació d'una 'policía política' al Ministeri de l'Interior sota el mandat de Jorge Fernández Díaz.

Units Podem i el PDECat sí que van presentar noms. El portaveu dels comuns, Xavier Domènech, demana 28 compareixents, i els exconvergents, 16. La majoria coincideixen: a més de l'exministre, volen cridar Mariano Rajoy; el seu cap de Gabinet, Jorge Moragas; la presidenta del PP català, Alicia Sánchez-Camacho; l'excap de la Udef Manuel Vázquez; l'excomissari José Manuel Jiménez Villarejo, o l'exdirector de l'Oficina Antifrau de Catalunya Daniel de Alfonso. A més, el PDECat reclama la presència de la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, i de l'actual ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido. ERC -que encara no ha presentat llista- vol investigar quins partits polítics s'hauria espiat, si hi va haver contactes amb la fiscalia, si hi va haver ordres i el coneixement o participació d'Interior, el Govern i el PP. 

C's proposa un màxim de 15 compareixents, però no fixa cap data per registrar-ne els noms. Sí que sol·licita que la comissió treballi almenys quatre hores per setmana. Dimarts que ve els portaveus es reuniran per consensuar les seves propostes de pla de treball i aprovar una metodologia.

EL PSOE PROPOSARÀ NOMS AL MAIG

Notícies relacionades

El portaveu del PSOEAntonio Trevín, va explicar que la seva intenció és proposar els noms dels compareixents en una segona fase, al maig, després de l'anàlisi de la documentació que serà requerida a diverses administracions per poder plantejar les preguntes amb més sentit i no haver de tornar a cridar-los si es desvela alguna nova investigació durant els treballs.

Segons el reglament del Congrés, les sessions de la comissió que analitzin la documentació aportada seran a porta tancada per evitar comprometre informació; no obstant, les compareixences seran en obert.