El Govern confia que tindrà "suports" per als pressupostos, malgrat el revés de l'estiba

L'Executiu espera que el diputat de Nova Canàries, soci del PSOE, desbloquegi els comptes

Creix el malestar al PP davant els cops de volant de C's, que va negar el seu 'sí' al decret a última hora

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

Mariano Rajoy ha patit aquest dijous un fort revés parlamentari. Per tercera vegada en la història un Govern no ha pogut convalidar un reial decret llei, el que afecta la liberalització de l'estiba. C’s va canviar en l'últim moment el seu vot, cosa que va contribuir a propiciar la imatge d'un Executiu contra les cordes, amb una oposició cada vegada més forta. Tot i així, fonts governamentals asseguren que, malgrat les creixents dificultats, tindran  “suports suficients” per tirar endavant els pressupostos de 2017.

L'optimisme de l'equip de Rajoy es basa en el fet que el diputat de Nova Canàries Pedro Quevedo, que va concórrer en coalició amb el PSOE, ha mostrat en els últims dies la seva disposició a “desbloquejar” els comptes, a canvi d'inversions per a Canàries i una reforma electoral. El seu vot és vital perquè el Govern inclini la balança del seu costat, davant el rebuig frontal del PSOE, en plena voràgine interna pel seu lideratge, de figurar a la foto al costat del PP en matèria tan sensible com la pressupostària.

Per tombar les esmenes a la totalitat, el PP espera comptar amb Ciutadans i Coalició Canària, els seus socis d'investidura, més els vots del PNB. Però per a l'aprovació definitiva, necessita més ‘sís’ que ‘nos’, per això el possible suport de Nova Canàries (amb què sumaria 176 enfront de 175), suposi un cop de mà per al Govern en un moment d'extrema dificultat. Quevedo va admetre aquest dijous que havia informat el PSOE de la seva predisposició i que “és possible” que el seu soci vegi bé que sigui ell qui faci el treball ‘brut’ perquè hagi pressuposats.

AMB PRUDÈNCIA

Tot i així, les fonts consultades són prudents i reconeixen que l'experiència del decret de l'estiba els ha deixat mal sabor de boca. L'Executiu sabia que la votació seria igualada, davant del rebuig el PSOE a recolzar un decret sense acord entre les parts.

Notícies relacionades

Fins al punt que el dimecres el PP feia càbales amb la idea que l'absència de tres diputades dels grups contraris al decret, de viatge a Nova York, facilités una convalidació accidental. Però les parlamentàries van precipitar la seva tornada i Ciutadans va canviar, a última hora, un ‘sí’ per una abstenció, per a disgust del PP, que en les últimes setmanes s'ha trobat que el seu “soci prioritari” no és tan “fiable”. La setmana passada es va aliar amb PSOE i Podem per forçar una comissió sobre la caixa ‘B’ del PP, i aquest dijous va preferir “no pujar al carro del perdedor”, per a preocupació dels populars.

Almenys, el Govern valora que el PNB, que amb el seu suport és fonamental de cara als pressupostos, sí que accedís a recolzar-los, en un recent clima d'entesa a Euskadi. Els 176 vots imprescindibles per aprovar els comptes, encara que ajustats, surten. Ara falta que es concretin.