El Govern vol comptar amb Mas, Ortega, Rigau i Homs per explicar el procés sobiranista

Munté eludeix concretar si Rigau hauria de desobeir i seguir a l'escó

 

  / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL / BARCELONA

El Govern català ha anunciat aquest dimarts la seva intenció de comptar amb l'expresident Artur Mas i els exconsellers Joana Ortega, Irene Rigau i Francesc Homs ja que la inhabilitació dels tres primers "els converteix en els millors expositors" del que està passant a Espanya. "Qui millor que ells per explicar en primera persona com de fràgil és la democràcia a l'Estat", ha explicat la portaveu i consellera de Presidència, Neus Munté, després de la reunió del Consell Executiu.

Munté no ha concretat en quines tasques podrien participar els anteriors càrrecs del Govern.

Preguntada reiteradament per si l'exconsellera i actual diputada Irene Rigau hauria de desobeir la sentència i seguir com a parlamentària, Munté no ha contestat afirmativament, sinó que s'ha limitat a recolzar l'estratègia de defensa dels condemnats d'"arribar fins al final", fins i tot fins als tribunals europeus si s'esgota la via judicial espanyola. "Aquesta és la voluntat del president Mas i les conselleres Rigau i Ortega, em remeto a la resposta de la mateixa senyora Rigau quan se li va preguntar: era una qüestió no només personal sinó que traspassava el vessant personal i que s'abordaria el tema quan toqués", ha afegit.

Munté ha reiterat les crítiques a la sentència del 9-N, que ha qualificat de "malèvola" i ha anunciat la intenció de respondre a la resolució amb "més democràcia". "Les urnes no poden condemnar-se, fent-ho condemnen simbòlicament 2,3 milions, denota fòbia i pànic de l'Estat per la democràcia. Reaccionarem amb més entusiasme per la democràcia i la manera d'exercir-la", ha asseverat.

LA COMPAREIXENÇA DE MAS

Respecte a la compareixença de Mas pel judici del 'cas Palau' i les sospites de finançament il·legal de CDC, Munté ha dit que el Govern recolza una compareixença com més aviat millor, però que ja no el sorprèn que s'hagi endarrerit. "No em sorprèn ja pràcticament res, puc referir-me a la voluntat del president Mas de comparèixer com més aviat millor, de donar totes les explicacions, donar la cara i les explicacions que es requereixen sempre que és possible".

Notícies relacionades

La portaveu ha assegurat també que el Govern català segueix reclamant al Govern del PP una entrevista del president Carles Puigdemont amb Mariano Rajoy. "No em consta que hi hagi hagut cap altra ni concreció d'aquesta reunió tantes vegades sol·licitada pel nostre Govern", ha afirmat al respecte.

EL NOMENAMENT DE SANCHIS

Respecte al nomenament del periodista Vicent Sanchis com a nou director de TV-3 i les crítiques que ha suscitat per la seva posició ideològica pròxima al PDECat, Munté ha desvinculat el Govern d'aquesta decisió. "En virtut de la desgovernamentalització de la CCMA en què sí que creiem, sí que crec –ha explicat-, la comissió de Govern ha decidit el nomenament del senyor Vicent Sanchis".