Mas: "Espanya és una democràcia amputada: es persegueix la gent per les seves idees"

L'expresident demana fermesa a la Generalitat i que no es deixi "impressionar" per la sentència

Reconeix que sota la legalitat "espanyola" no podrà ser candidat en les pròximes eleccions al Parlament

jgblanco37657439 barcelona 13 03 2017 artur mas  rigau i francesc homs en la 170313152616

jgblanco37657439 barcelona 13 03 2017 artur mas rigau i francesc homs en la 170313152616 / FERRAN SENDRA

2
Es llegeix en minuts
XABI BARRENA / BARCELONA

Reacció serenament aïrada d'Artur Mas a la sentència del TJSC per la qual se l'inhabilita per dos anys. Mas, flanquejat per les altres "condemnades en primera instància", Joana Ortega i Irene Rigau, ha llançat una càrrega de profunditat contra l'estat i els seus valors democràtics. L'expresident ha asseverat que a Espanya "es persegueix la gent per les seves idees. Espanya té la democràcia amputada".

L'afirmació ha vingut reforçada amb una altra de no menys greu: "A Espanya no tots som iguals davant la llei". Es referia Mas al fet que "el Govern ha desobeït sentències del Tribunal Constitucional fins a dir prou, s'ha passat sentències pel forro" i, no obstant, l'"únic procés obert" ha sigut pel 9-N".

"Encaixo la sentència amb plena serenitat i disconformitat. Ni un signe de pena ni de penediment, i sí de disconformitat. Ho tornaria a fer", ha asseverat el president del PDECat .Després d'explicar que es recorrerà la sentència davant el Tribunal Suprem, "sense cap esperança", ha recordat que el pla ja previst abans de la sentència era portar la causa a la justícia internacional, a Estrasburg". "És una sentència que no tocava i està agafada amb fòrceps. No és una sentència que correspongui a un estat que es pensi democràtic". Segons Mas, la sentència, mentre no sigui ferma pel Suprem, no té "efectes immediats".

PETICIÓ A PUIGDEMONT

Mas ha demanat també al Govern català "fermesa", que no es deixi "impressionar" per aquesta sentència i a més que "segueixi fent les coses bé", és a dir, defensant la voluntat popular de decidir el futur polític de Catalunya.

En aquesta línia ha comparat la sentència rebuda aquest dilluns, amb l'anunci de la primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, en el sentit que Escòcia celebrarà un nou referèndum la tardor del 2018. "És la diferència entre una democràcia de veritat i una de fira". 

Notícies relacionades

Preguntat sobre la possibilitat de ser candidat en les pròximes eleccions al Parlament, Mas ha assenyalat que "sota l'actual legislació, no", en una clara referència a la possibilitat que acaricien els independentistes per establir un nou paraigua legal, el català, que deixi enrere la legalitat espanyola.

El president Carles Puigdemont ha assenyalat que el procés "ha superat tots els obstacles" i que la sentència actuarà d'estímul "davant aquells que hagin dubtat de la nostra determinació". Per Puigdemont, "la sobirania recau en el poble de Catalunya, i aquest compromís surt, amb cada obstacle, més reforçat".