TENSIONS EN L'ESQUERRA ALTERNATIVA

La direcció de Podem s'inclina per no recolzar la confluència

Un document intern orienta les bases cap al 'no' a la nova força

La pugna per com es forma la direcció del partit posa el projecte en crisi

2
Es llegeix en minuts
XABI BARRENA / BARCELONA

Vent de cara en la construcció de la confluència de les esquerres catalanes. La direcció de Podem ha enviat a la militància l’esperat informe orientatiu amb què les bases han d’afrontar la consulta interna que s’ha de celebrar la setmana del 16 al 20 de març i que ha de decidir si la formació morada se suma al carro de la nova força que el colauisme dibuixa des de fa mesos. El to que desprèn el text és inequívocament contrari a apuntar-se ara al nou subjecte polític.

  

 En l’informe, al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, es dibuixen dos grans obstacles. Per un costat, la falta d’un codi ètic i, sobretot, la forma d’elecció de la direcció de la confluència (30 persones) i del seu consell nacional (120).

    

Sobre el primer punt, el text apunta que el «codi ètic és una qüestió fonamental» i que per aquesta raó van posar sobre la taula una proposta que fins ara no ha sigut validada pels seus socis (ICV, EUiA i Barcelona En Comú). No només això, sinó que aquestes forces demanen ajornar el codi ètic fins després de la fundació de la confluència.

ELECCIÓ DE CÀRRECS

Sobre l’elecció dels càrrecs, el problema radica, bàsicament, que les tres forces, segons Podem, desitgen un sistema de quotes de partits en aquests òrgans i un mètode de votació vehiculat a través de la web de la confluència. Podem, emparat per la seva gran quantitat de militants, vol llistes obertes i elecció de persones, sense estar subjectes a la seva filiació, i que els seus puguin exercir el seu dret a vot a través de la plataforma de Podem. No cal dir que la llista sense quotes, donada la nombrosa parròquia podemista, resulta més beneficiosa per als d’Albano-Dante Fachin.

    

Les altres tres forces al·leguen problemes amb la llei de protecció de dades per apuntar que el que desitja Podem no es pot portar a terme. I la força morada assevera en el text que «si hi hagués alguna complicació» amb la citada llei «s’hauria de solucionar fent-hi» modificacions «objectivament mínimes».

Notícies relacionades

  

 Fonts de la confluència han mostrat la seva «sorpresa» pel to «bel·ligerant» que desprèn l’escrit i han recordat que l’elecció de càrrecs sempre és sota llistes obertes, cosa que, entenen, no dona lloc a la imposició de les quotes segons cada partit que tant tem Podem.