ENTREVISTA AMB LA DIPUTADA DE CATALUNYA SÍ QUE ES POT

Jèssica Albiach: "És una llàstima que les tesis errejonistes no estiguin a l'executiva de Podem"

La diputada lamenta la falta de transversalitat de Fachin i la seva decisió de destituir Marc Bertomeu de la cúpula morada

Jéssica Albiach, diputada de Catalunya Sí que és Pot, parla a EL PERIÓDICO de la crisi de Podem. / DANNY CAMINAL / CHRISTIAN MORALES

4
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

-¿Vistalegre II es també juga a Catalunya?

-A Vistalegre decidim quin partit tenim i quin model de país volem. Si estic a Recuperar la il·lusió [el projecte d'Iñigo Errejón] és perquè crec que és el millor projecte per al partit i per al país. El model de plurinacionalitat que proposem és el que millor ho recull, proposant que quan s'acabi Vistalegre cada territori podrà celebrar una assemblea constituent per decidir quina relació vol tenir amb Podem estatal. I també hi ha diferències organitzatives i polítiques. A nivell polític nosaltres proposem sortir a l'ofensiva i ser útils des de ja, independentment de si tenim més o menys representació. I a nivell organitzatiu el projecte que tenim és el que més democratitza i que menys concentra el poder. Més desbordament i menys replegament, més transversalitat i menys sectarisme. És important arribar a qui ja hi està i arribar a les persones que falten.

-¿Aquest sectarisme faria més petit Podem i impediria ampliar la base?

-Totalment. Una de les coses més interessants que tenia Podem és que no li demanem el carnet a ningú. Això no ho podem perdre perquè és la nostra essència i en definitiva Recuperar la il·lusió connecta amb el Podem inicial. 

-Vostè va en el número 12 de la llista d'Errejón. ¿Quin paper vol jugar vostè en el futur de Podem?

-M'hi presento perquè crec que és important que una persona que coneix el territori, que coneix Catalunya, sigui enllaç amb Podem estatal. Fins ara els que han sigut consellers en el consell estatal no ho han fet, però jo em comprometo a fer el que altres no han fet: passar comptes del que es parli allà.

-¿Pot  perjudicar Podem la pugna Iglesias-Errejón?

-Jo no diria que és una pugna, sinó un debat d'idees de dos projectes que es presenten a Vistalegre. Independentment de qui guanyi el cap de setmana l'important és que el dia 13 sortim totes unides.

-¿Creu, com Luis Alegre [fundador de Podem], que l'entorn de Pablo pot destruir el partit

-No diria tant, però és graciós que vaig veure l'altre dia una foto del Podem inicial en què tots, menys Pablo i Juan Carlos Monedero, estan ara a l'equip de Recuperar la il·lusió [el d'Iñigo Errejón].

-¿Com s'ha d'interpretar que no hi hagi errejonistes a l'executiva de Podem a Catalunya despréss de la seva sortida i la de Marc Bertomeu?

-Jo vaig dimitir quan em vaig presentar en el congrés ciutadà estatal perquè crec que és el més honest i perquè en el nostre projecte de Recuperar la il·lusió proposem d'una persona, un càrrec institucional i un orgànic. En el cas del Marc l'han cessat perquè amb els estatuts de Podem el secretari general té tota la legitimitat per escollir el seu consell de coordinació. Nosaltres proposem que la direcció del partit reculli totes les sensibilitats i tota la transversalitat. És legítim el que ha fet Albano però és una llàstima que no caminem cap a la transversalitat. Si t'envoltes sols de persones que tenen una visió molt similar a la teva acabes tenint una visió de túnel. Quan t'envoltes de persones amb idees diverses, però amb lleialtat, acabes obrint la ment i tens un discurs molt més ric.

-¿L'Albano no està recollint aquesta transversalitat?

-Jo no haguria fet el que ell ha fet.

-¿L'ha molestat que l'Albano prengui partit per Iglesias?

-És normal que cadascun de forma individual es posicioni. El que crec que no és bo és que el secretari general pengés un document de Pablo al canal de Telegram del consell ciutadà català, que el secretari general faci campanya per una candidatura en un xat de direcció. I jo l'únic que vaig dir és que em semblava que està molt bé que cadascú tingui el seu posicionament però crec que no sols ens hem de llegir un document d'una candidatura sinó tots.

-Canals de Telegram que van calentets. ¿És també per l'efecte Vistalegre o a què ho atribueix?

-Al fet que hi ha hagut persones que no ho han fet bé.

-¿Què li van semblar els esbroncades a l'Albano

-Crec que no era la manera però és important plantejar-se quins eren els motius. Hi ha una part dels cercles que no estan actius i necessiten un acompanyament en les tasques.

-Des de la direcció s'assenyala que sols hi ha 3 o 4 dels més de 120 cercles que no reconeixeran. ¿Creu que aquest malestar és nomésde 20-25 persones o és més gran?

-No és tant si és una qüestió quantitativa o qualitativa. No és tan important si són 5-10 o 25 sinó mirar d'on ve aquest malestar i tractar de resoldre'l.

-¿L'arribada de l'Albano a la direcció ha servit per pacificar Podem o al contrari?

-Els actes no diuen precisament això. 

-¿Què li sembla el cessament de Bertomeu de l'executiva?

-Em sembla una llàstima perquè crec que és una persona molt assenyada, molt lleial i que aporta molt. I des d'aquest punt de vista crec que té molt a aportar a la reflexió política.

-¿A què atribueix el seu cessament?

-Albano ha dit que necessitava una remodelació per afrontar nous reptes. No sé a què es deu però crec que és una pena i que jo no ho faria. El Marc és molt ferm en les seves idees i les defensa fins al final. Ara mateix han considerat que aquest perfil no era el més idoni per als debats que estaven oberts.

-¿Ha sigut per un tema personal o ideològic?

-No crec que sigui per un tema personal. Crec que és una diferència política, com ha dit el Marc.

-¿Que li sembla que les tesis ‘errejonistes’ no estiguin representades en l'executiva?

-Em sembla una llàstima, poc estratègic i que el partit no camina cap allà.

-¿Les tesis dels representants de les llistes perdedores de les eleccions s'escoltaven a l'executiva?

-No.

Notícies relacionades

-¿Creu que l'Albano hauria de tenir un tarannà més negociador?

-Sí, en totes les organitzacions es necessita més diàleg.