Podem tensa la confluència amb un ultimàtum

La formació morada llança un ultimàtum perquè hi hagi llistes obertes sense quotes de partit en la nova executiva

Fachin envia un dur comunicat que remetrà a les seves bases dilluns perquè decideixin si el partit ha d'estar en el nou subjecte

 

  / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

En Comú Podem va deixar per al final del procés de confluència la part organitzativa, conscient que era la que més discrepàncies podia provocar. Podem ha volgut visibilitzar-les amb un dur comunicat. Albano Dante Fachin, amant dels ultimàtums que ja va insinuar de trencar la coalició de Catalunya Sí que es PotCatalunya Sí que es Pot al Parlament si ell i Podem no tenien més protagonisme, ha llançat un nou ultimàtum, aquesta vegada a la confluència. Insta a arribar "en les pròximes hores" a un acord per descartar les quotes de partit en l'executiva abans de demanar dilluns a la seva militància que voti si Podem ha d'estar o no en l'assemblea fundacional. 

Tot i no posar en qüestió que Xavier Domènech és la figura de consens que ha d'encapçalar el projecte, Fachin descarta la proposta d'una llista de consens per a l'executiva de 30 persones (que és una de les que hi ha sobre la taula). Ell i Joan Giner, secretari polític i diputat al Parlament, són conscients que els seus 45.000 inscrits li poden donar més presència a Podem si s'aposta per llistes obertes.

"Des de Podem Catalunya, hem deixat enrere totes les lògiques de quotes de partit i no entenem que no sigui la gent qui elegeixi lliurement d'entre totes aquelles persones que poden aportar alguna cosa als òrgans de direcció", va dir. Per això demanen que s'arribi a un acord "en les pròximes hores" per abandonar l'opció de les quotes i perquè sigui una votació oberta en què, a més, no només votin els que assisteixin a l'assemblea, que se celebrarà a Barcelona l'1 d'abril.

VOT ELECTRÒNIC

Notícies relacionades

El comunicat reclama votacions electròniques per assegurar-se que també hi podran participar els que viuen lluny de Barcelona o els que tenen mobilitat reduïda. "Només els partits del vell règim temen donar la veu a la gent. Això és així a Podem i ha de seguir sent en qualsevol espai on participem com a organització", adverteix un text carregat d'intencionalitat, que Podem adverteix que enviarà dilluns a les seves bases perquè aquestes decideixin si se sumen o no a la confluència.

En la primera fase de la construcció de la confluència, els representants de les formacions es van centrar en les qüestions programàtiques, en què hi ha més punts d'acord, per deixar per a la segona fase de treball l'àmbit organitzatiu, on s'aventuraven més divergències. Es dona la circumstància que hi ha bastant consens entre els diferents actors en aquests aspectes (llistes obertes, votació electrònica i codi ètic), però a mesura que s'acosta l'assemblea cada un juga les seves cartes i Fachin torna a demostrar que el seu estil són les apostes fortes i sorolloses, amb independència de les cartes de què disposi.