CORRUPCIÓ.CAT

El PDECat es desvincula de la corrupció però apunta a Mas

Puigdemont recalca que el seu Govern està net i ERC expressa un "fàstic profund"

La CUP i l'oposició reclamen la compareixença de l'expresident al Parlament

 

  / FERRAN SENDRA

2
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL / XABI BARRENA / BARCELONA

Artur Mas. Aquesta és la persona a qui tothom apunta, inclosos els membres del PDECat, el partit hereu de Convergència que ahir va mantenir un sorollós silenci sobre la incriminació de CDC per part de Fèlix Millet. I mentrestant, el president Carles Puigdemont  –com va fer dilluns la dirigent del partit Marta Pascal– demanava respecte a la presumpció d’innocència però dibuixava un tallafoc amb el passat a l’afirmar que el seu Govern no té cap cas de corrupció.

La cúpula del PDEcat i els antics membres de CDC no oculten en privat el seu empipament. Però mentre que els primers, com la diputada, alcaldessa i presidenta de l’AMI, Neus Lloveras, admeten disgust i ràbia» i el desig que s’aclareixin els fets que afecten la credibilitat del seu anterior partit, els més veterans i vinculats històricament a CDC al·leguen que Millet no és un home de fiar perquè ha mentit i perquè ara busca que se li rebaixi la pena en el 'cas Palau'.

Un d’aquests veterans exconvergents també traçava de seguida un tallafoc: «Mas ha fugit sempre de portar els comptes, mai s’hi ha volgut involucrar, això ho portaven una o dues persones, Osàcar i Viloca, que segur que no s’han ficat ni un euro a la butxaca», sosté. L’entorn de Mas anunciava que compareixerà –encara no se sap en quin format– una vegada hagin prestat declaració els principals encausats. Serà aviat.

Per la seva part, el soci de Govern, ERC, ha evitat fer sang amb el seu aliat de Govern més enllà d’expressar el rebuig, el «fàstic profund», segons paraules del portaveu del partit, Sergi Sabrià, davant qualsevol forma de corrupció.

Els que sí que hi han intervingut amb vehemència són els aliats parlamentaris de Junts pel Sí. En un context de certa tensió per les negociacions pressupostàries, la portaveu cupaire Anna Gabriel exigia en la seva pregunta a Puigdemont a la Cambra que no es faci servir el procés per «blanquejar» la corrupció. «Volem una presidència de la Generalitat exemplaritzant; que no es flirtegi amb qualsevol persona que tingui relació amb la corrupció, en aquesta Cambra hi ha algunes persones assenyalades tot i no estar encara imputades», afegia Gabriel en relació amb l’exconseller Germà Gordó, a la diana de les investigacions de la trama del 3% com l’«aconseguidor».

ESPERAR LA SENTÈNCIA

En la seva resposta, Puigdemont va assegurar que el seu Govern no ha comès irregularitats i va reclamar la presumpció d’innocència per a Gordó, sense citar-lo. «És perillós construir una societat partint de la sospita permanent i de la falsedat abans que es judicialitzi». La tesi oficial de Presidència és la d’esperar que finalitzi el judici del 'cas Palau'.

Notícies relacionades

La CUP, per una altra banda, va anunciar que demanarà la compareixença de Mas i Gordó perquè donin compte del presumpte finançament il·lícit. Unes peticions que s’han de sumar a les fetes per Ciutadans i que inclouen el mateix Mas i, en aquest cas, el president Puigdemont.

ICETA REIVINDICA MARAGALL

A l’oposició, missatges dirigits també contra Mas. El líder del PSC, Miquel Iceta, recordava les paraules de l’expresident Maragall quan va deixar anar a Mas que si el futur confirmava el 3% hauria de donar explicacions. La líder parlamentària de Ciutadans, Inés Arrimadas, va ficar el dit a la llaga convergent: «Quan els que van a declarar són els Bárcenas de Convergència a vostès no se’ls veu fent manifestacions davant la porta. ¿Avui no toca?».