PROTOCOL DE RELACIONS

Iceta afirma que els pactes del PSC es decidiran a Catalunya

El primer secretari defensa que les aliances es "consensuïn" amb el PSOE per aconseguir el seu "compromís"

El cens de militants catalans que participaran en les primàries es tancarà ràpidament per evitar "alterar" el procés

Els dos mandataris rubriquen el nou protocol de relacions entre els dos partits / J.M. PRATS / VÍDEO: EUROPA PRESS.

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

«Jo vull més PSOE a Catalunya i més PSC a Espanya». Amb aquest i altres titulars va definir ahir Miquel Iceta el pacte de reconciliació amb el Partit Socialista que va rubricar amb el president de la gestora socialista, Javier Fernández, a Madrid. Tots dos van estampar la seva firma en l’actualització del protocol de relacions de 1978, en presència dels membres de la comissió negociadora que, durant els tres últims mesos, malgrat diversos estira-i-arronsa, han aconseguit allunyar el fantasma de la ruptura i vèncer les amenaces d’expulsió dels socialistes catalans dels òrgans de direcció o de les primàries a secretari general després de la seva indisciplina durant la investidura de Mariano Rajoy.

  

 Els dos dirigents, si bé Iceta amb més afany, es van esforçar per traslladar la imatge que és un acord equilibrat en què ningú «perd sobirania» i tots hi «guanyen» al dotar-se d’un instrument que «enforteix» les relacions entre els dos partits i mira d’evitar els xocs futurs. El líder del PSC va voler frenar «les especulacions» al sentenciar que el PSC «guanya pes polític» en un pacte que no «humilia» o «subordina» la seva formació, sinó que estableix una relació «bilateral» amb el PSOE i el «reconeixement mutu».

  

 En aquest context, va aclarir que els pactes del PSC «es decidiran a Catalunya», malgrat que el protocol fixa que, a partir d’ara, seran «consensuats» amb el PSOE. Iceta va defensar que la seva formació posi «en comú» amb Madrid les seves aliances amb l’argument que «és rellevant la seva opinió» i els socialistes catalans volen obtenir «el seu compromís» en un context de desafiament independentista.

    

Però el pacte no aclareix què passarà si hi ha discrepàncies. «Ja ho veurem, el que és important és la voluntat d’acord», va assenyalar Iceta.

    

L’acord permet als socialistes catalans seguir participant en les eleccions primàries del PSOE, això sí, amb la inscripció prèvia en un cens específic, que garanteixi que estan al corrent de pagament. Això suposa que el PSC caurà del segon al quart lloc en el rànquing de militants socialistes amb dret a vot, al darrere d’Andalusia, però també al darrere de la Comunitat Valenciana i la de Madrid, perquè al voltant de 3.000 dels seus 17.000 afiliats no han satisfet les seves quotes. El líder dels socialistes catalans va treure importància a aquest fet: «No vull que em regalin dos delegats [per al congrés] ni tampoc més membres al comitè federal; vull jugar en igualtat de regles».

Notícies relacionades

  

 En aquest sentit va avançar que tancarà el cens amb rapidesa per evitar que ningú pugui «abusar» i «alterar», amb una allau de peticions, la correlació de forces entre els aspirants a primàries, que de moment són Patxi López i Pedro Sánchez, a l’espera de la decisió de Susana Díaz