L'oposició aplaudeix el dictamen contra el referèndum i considera que "desautoritza" la via unilateral

Els grups subratllen el fet que l'informe l'hagi fet el Consell de Garanties Estatutàries, i no el Tribunal Constitucional

jgblanco37217932 barcelona 09 02 2017 politica pleno del parlament de catalun170209112502

jgblanco37217932 barcelona 09 02 2017 politica pleno del parlament de catalun170209112502

2
Es llegeix en minuts

Tots els grups de l'oposició, excepte la CUP, han aplaudit aquest divendres el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries contrari a la disposició que preveu una partida per al referèndum en els pressupostos del Govern per al 2017, i han coincidit a ressaltar que en aquesta ocasió no és el Tribunal Constitucional, sinó un organisme dependent del Parlament, el que ha retret l'acció de l'Executiu català.

"Ja no s'hi val el victimisme de sempre, ja no és el TC, ni els fiscals. Ara és el seu Consell de Garanties Estatutàries", ha destacat el portaveu de Ciutadans, Fernando de Páramo. El dirigent del partit taronja ha considerat que aquest revés posa fi a l'"aventura" sobiranista. "Deixin de fer el ridícul; els hi ha dit el TC, els lletrats del Parlament, l'Estatut i ara els hi diu el seu propi CGE", ha afegit en roda de premsa al Parlament.

El primer secretari del PSCMiquel Iceta, ha subratllat que l'informe "és un fet de gran importància". "Demostra el que nosaltres fa temps que diem: tot això que vol fer el Govern català no es pot fer", ha manifestat en declaracions als mitjans, alhora que ha destacat que aquesta vegada no ha sigut el Tribunal Constitucional ni els "unionistes" els que han pres aquesta decisió, sinó "un organisme de la Generalitat que fa una anàlisi jurídica del text dels pressupostos i els diu que el referèndum que volen fer no es pot fer".

Així mateix, el líder dels socialistes catalans ha instat el president, Carles Puigdemont, i el vicepresident, Oriol Junqueras, a retirar el projecte de pressupostos i ha considerat que si el del referèndum és l'únic objectiu del seu Govern l'haurien de convocar "com més aviat millor unes noves eleccions".

CONSULTA PACTADA

El portaveu de Catalunya Sí que es Pot, Joan Coscubiela, ha qualificat el dictamen de "plena i total desautorització a l'estratègia d'unilateralitat" del Govern. Segons ell, aquest text "reforça" l'aposta del seu grup per un referèndum pactat amb l'Estat.

Igual que Iceta, ha subratllat el fet que l'informe "no l'ha fet el Tribunal Constitucional, sinó el Consell de Garanties Estatutàries", un òrgan designat pel Parlament, i que la decisió ha sigut presa per unanimitat. Per això, ha afegit que no li "cap al cap" que el Govern català pogués ignorar el dictamen i no adequar els pressupostos a les seves indicacions.

Abans de fer aquestes declaracions, Coscubiela ha presentat, juntament amb el president del seu grup, Lluís Rabell, una petició de compareixença de Puigdemont al Parlament perquè en el ple de la setmana que ve expliqui "el seu full de ruta".

"BANDOLERISME POLÍTIC"

Notícies relacionades

Igual de satisfet s'ha mostrat el coordinador del PPCXavier García Albiol, que ha acusat l'Executiu català de fer "bandolerisme polític". "Ja no és el malvat Tribunal Constitucional, que segons ells va en contra de Catalunya, ara és l'òrgan propi del Parlament", ha insistit Albiol.

El dirigent conservador ha reclamat a Puigdemont i a la resta del Govern que deixin de fer mal i recapacitin, i els ha allargat la mà. "Els anirà millor amb el PP que amb la CUP, perquè la nostra influència en el Govern espanyol és superior", ha afegit.