LES PORTADES DE LA PREMSA

"Un contractista implica per primera vegada Mas davant el jutge per la trama del 3%", diu 'El Mundo'

El testimoni hauria declarat en secret que l'expresident el va emplaçar a posar-se a les ordres de Germà Gordó per pactar les 'mordidas' per l'obra pública

portada-pais-25-02-2017

portada-pais-25-02-2017

5
Es llegeix en minuts
Xavier Campreciós
Xavier Campreciós

Periodista

ver +

El jutge del Vendrell que investiga la trama del 3% ja té les proves dels pagaments il·legals a Convergència a partir dels documents trobats al despatx del extresorer Andreu Viloca, siguin notes manuscrites o informes reconstruïts de la trituradora. Aquest és el gran assumpte de les primeres edicions dels diaris de Madrid i Barcelona d'avui. Obre les portades de tres dels vuit rotatius i és segona notícia en dos més.

Però 'El Mundo' afegeix en primícia una altra novetat: un dels grans donants de Convergència i Unió a qui no s'identifica ja ha declarat en secret i com a testimoni davant el jutge i la fiscalia i ha implicat Artur Mas en la trama al desvelar una reunió amb ell al seu despatx de CDC abans que fos investit per segona vegada president de la Generalitat, el 2010.

La primícia la firmen Esteban Urreiztieta Ángeles Escrivá. Així comença el seu text de portada: "Un dels grans donants de CiU ha declarat en secret davant el jutge i la fiscalia i, per primera vegada, ha implicat l'expresident català Artur Mas en la trama del 3%". Això que segueix és la part substancial: "Es va reunir amb Mas a la seu del partit en presència del seu home de confiança, Germà Gordó. Segons el seu testimoni, l'expresident li va dir que els pagaments a Convergència els acordés amb el seu company. 'Has de fer el que ell et digui', li va assenyalar. Temps després aquest contractista, (...) assegura que va coincidir amb Gordó en una entrega de premis a Tarragona. (...) Aquest el va abordar amb males maneres i li va etzibar: 'Tu no m'obeeixes'. Li va recriminar no haver donat prou diners".

El text resum de portada acaba assegurant que "també ha declarat en secret un altre important empresari que ha admès que per aconseguir contractes a Lleida es va reunir al Parlament amb un diputat que 'actuava en nom de Gordó".  Aquí el teniu

EL 23-F JUDICIAL ALS DIGITALS

A banda d'això, si la premsa de paper esquiva de sobte la ressaca del guirigall de la justícia per la corrupció i la croada antiindependentista catalana, el quiosc digital hi aprofundeix, i aquests diaris són més crítics.

 'Público' reuneix un recopilatori de Sara Plaza de les últimes 48 hores (aquí es pot llegit) d'una setmana que havia començat, per cert, amb la condemna de l'exministre Soria, caigut 'pels papers de Panamà', per mentir al negar que havia disfrutat gratis total d'un hotel de luxe a Mèxic. 'El Diario', que li va guanyar la querella i la disputa, ho explicava així.

'El Confidencial' hi trobareu Carlos Sánchez sostenint que en el 'cas Urdangarin' "les magistrades de Palma perden el judici" (aquí) i també la primícia de Ruth Ugalde d'una derivada per als 65 condemnats de les 'targetes black': "López Madrid, Ramón Espinar, Luis Blasco, Corsini... la llei els obliga a deixar els seus càrrecs. La llei de societats de capital prohibeix ser administrador d'una societat, cotitzada o no, als condemnats per delictes contra el patrimoni o l'ordre socioeconòmic, com passa amb les 'black'". Aquí el teniu.

L'editorial d''El Español' no està per contemplacions tampoc: "Urdangarin-Borbó o per què la justícia no és igual per a tots". Aquí es pot llegir.

A "InfoLibre" recapitulen sobre les anades i vingudes del partit governamental amb la rendició de comptes per la seva corrupció i en això de nomenar jutge, tribunal i fiscal: "El 'viatge' del PP: de carregar contra la 'persecució' de la fiscalia i els jutges a proclamar la seva independència". També recullen, per cert, firmes per demanar la destitució del ministre Catalá per les seves ingerències contra dos fiscals per emparar el seu correligionari, el president de MúrciaSi vol firmar...   

Gumersindo Lafuente escriu del "23-F de la justícia espanyola. No sabem quin tuf fan els exoplanetes acabats de descobrir, però la nostra Terra i en concret part del nostre sistema judicial comença a desprendre una aroma inquietant: la de la sospita". Aquí el teniu

I el director d'‘El Diario’, Ignacio Escolar, presenta els mèrits del nou fiscal anticorrupció: "Manuel Moix és el mateix que insinuar obrir un procés penal contra els mitjans que investigàvem els correus de Blesa i les 'targetes black'". Aquí el teniu.

¿I SI SUSANA NO SE PRESENTA?

Per acabar, Luis Arroyo ('InfoLibre') es pregunta: "¿I si Susana no es presenta?". Així comença l'article: "Diuen que la gestora del PSOE ha encarregat una enquesta entre la militància, i surt un 51% de vots per a Pedro Sánchez, una mica més d'un 20% per a Susana Díaz i més d'un 10% per a Patxi López..." I Federico Castaño ('Vozpópuli') assegura que a l'entorn de la sultana se li aconsella que encarregui una enquesta per decidir si va a primàries o no. Aquí el tenim.

ELS TITULARS DE LES PORTADES

EL PAÍS

"El jutge del 3% té proves dels pagaments il·legals a Convergència"; "Mauricio Macri: 'No se surt del populisme d'un dia per l'altre"; "El Govern aprova la reforma que acaba amb el monopoli de l'estiba"; "Els rivals de Sánchez critiquen que es presenti com l'únic d'esquerres"; "Trump anuncia un pla de rearmament".

EL MUNDO

"Un contractista implica per primera vegada Mas davant el jutge per la trama del 3%"; "Complicitat hispanoargentina"; "Trump promet 'un dels rearmaments més importants de la història dels EUA"; "Cas Falciani'. El TS avala que es pugui condemnar evasors amb dades robades"; "El Govern demana ajuda al PSOE en el seu pols amb els estibadors"; "El consell fiscal reprova la 'ingerència' de Rafael Catalá".

ABC

"Mauricio Macri, president de l'Argentina: 'Tinc molt per aprendre del que Espanya ha aconseguit en aquests 20 anys".

LA RAZÓN

"Convergència es finançava amb les 'mordidas' del 3%, segons el jutge"; "C's estudia portar als tribunals el president de Múrcia per incomplir la llei de transparència"; "Els estibadors redoblen la vaga encoberta i imposen la seva llei als ports"; "El consell fiscal no ha rebut ni una sola denúncia per 'pressions' polítiques"; "Trump veta 'The New York Times', la CNN i 'Politico' de les rodes de premsa"; "Carcaño a Antonio del Castillo: 'No sé on és el cos. Pregunta-l'hi al meu germà".

ARA

"L''operació Catalunya' presumia de tenir talps als sindicats de Mossos"; "L'Ajuntament de Barcelona s'adhereix al Pacte Nacional pel Referèndum"; "El brot de grip aviària s’estén"; "La plaga que afecta l'olivera és la més greu des de la fil·loxera"; "Enrique Vila-Matas: 'Volia escriure un dietari 'pòstum".  

EL PUNT AVUI

"El retorn de les clàusules sòl, a diferents velocitats"; "La revolta feta art, al MNAC"; "L'Estat defensa la nova querella a Forcadell"; "Ple total als hotels barcelonins gràcies al congrés del mòbil"; "Trump atia el sentiment nacionalista i militarista".

LA VANGUARDIA

"El Govern demana prudència als fiscals i nega pressions. Horrach recorrerà per elevar la pena a Urdangarin"; "Per un Mobile en pau"; "La fiscalia apunta a l'extresorer de CDC com el "mediador" del 3%"; "Trump ataca la llibertat de premsa per guanyar-se els conservadors"; "Com vendre-li el procés 'a Encarni'. Un manual distribuït des de l'ANC dona pautes per convèncer indecisos".

Notícies relacionades

EL PERIÓDICO

"L'extresorer de CDC era l''aconseguidor' del 3%";  "Atrapats al camp grec de Moria";  "L'etapa negra de la Model"; "Cotxes intel·ligents, un filó per obtenir dades dels usuaris"; "La grip aviària obliga a matar 7.000 ànecs més en sis granges catalanes".