EL POLS SOBIRANISTA

Suport per a Mas des de la rereguarda basca

Davant un auditori entregat al costat d'Ibarretxe, l'expresident augura que la tensió amb el Govern anirà a més

L'excap del Govern d'Euskadi afirma que el procés sobiranista català ha agafat el relleu al 'pla Ibarretxe'

zentauroepp37395571 gra545  san sebastian  22 02 2017   el expresidente de catal170223002932

zentauroepp37395571 gra545 san sebastian 22 02 2017 el expresidente de catal170223002932 / Javier Etxezarreta

2
Es llegeix en minuts
Aitor Ubarretxena
Aitor Ubarretxena

Periodista

ver +

Artur Mas ha constatat que compta amb el suport de bona part de la societat basca, i de les dues principals forces polítiques d'Euskadi, el PNB EH Bildu, que s'han unit aquest dimecres a la nit per recolzar-lo en una conferència impartida amb l''exlehendakari' Juan José Ibarretxe. La frase més repetida pel dirigent basc ha sigut "sempre amb Catalunya". No obstant, les innombrables mostres d'afecte i de suport polític també han confirmat que l'estratègia de l'actual Executiu basc, mal que li pesi a Ibarretxe, està molt lluny de les receptes que han presentat els ponents.

Cap representant del Govern d'Euskadi ha assistit a l'acte, celebrat a Sant Sebastià, si bé no hi han faltat dirigents com el penabista Joseba Egibar o el líder de Sortu, Arnaldo Otegi. També hi ha anat el líder del PDECAT al Congrés, Francesc Homs, que ha departit durant els instants previs amb els dirigents bascos presents.

Els més de 1.800 assistents, entregats des del principi, han rebut el dirigent català al crit d'"independència". Constantment interromput pels aplaudiments, Mas ha augurat que aquest any l'Estat seguirà utilitzant la via judicial per destorbar el procés català, però ha assegurat que "com més judicis hi hagi, més gran serà la base social a favor del dret a decidir".

Per a enveja de l'auditori, Mas ha recordat que el 80% de la societat catalana està a favor de la celebració d'una consulta, i s'ha vanagloriat que "gent de primeríssim nivell" ha elaborat "els estudis més preparats en la història dels processos d'independència". No obstant, ha admès: "Honestament, no sabem encara si tenim prou força per crear un Estat propi". En tot cas, ha defensat que ningú podrà prendre als catalans el dret a decidir: "La sobirania resideix en el poble".

LLEIS PER A LA DESCONNEXIÓ 

Mas ha apuntat que aquest any el Parlament aprovarà una sèrie de lleis, "que seran immediatament recorregudes per l'Estat", per facilitar el trànsit "d'una sobirania a una altra" mantenint el principi de seguretat jurídica. Després de descartar qualsevol possibilitat d'acord amb el Govern espanyol, ha donat per fet que la tensió seguirà creixent "fins a la convocatòria del referèndum". En aquest punt, ha declarat que "és fonamental arribar fins al final", perquè no tindria sentit "tirar la tovallola" en l'últim moment.

En el torn de preguntes, un dels espectadors ha interpel·lat Mas sobre si hi hauria alguna possibilitat d'acord si Madrid oferís un desenvolupament de l'autogovern català. Somrient, l'expresident ha assegurat que, encara que improbable, aquest escenari seria desitjable. I ha explicat que la condició que posaria és que "aquesta oferta es voti en referèndum, al costat d'una pregunta a favor de la independència". "I que la gent triï", ha afegit.

Ibarretxe ha utilitzat un símil alpí per afirmar que després del 'pla Ibarretxe', "que va arribar al campament 2", en referència al Congrés dels Diputats, on va ser rebutjat, una altra 'expedició' catalana "ha agafat el relleu" per portar el procés al campament 3 i va camí "de fer el cim".

L'ANY 2030

Notícies relacionades

L''exlehendakari' s'ha mostrat convençut que l'any 2030 hi haurà més països al món, entre els quals ha citat EuskadiCatalunyaEscòcia o el Quebec. Pel que fa a la seva proposta per arribar a aquest objectiu, l'ha resumit així: "Els drets no es pacten, es pacta com s'exerceixen". I ha deixat clar que la seva recepta és la mateixa que la de Mas: societat civil i institucions han de caminar plegades.

El suport del PNB també s'expressarà aquest dijous amb la visita que Mas farà al president del partit, Andoni Ortuzar, tot i que ja han avançat que no faran declaracions públiques i només permetran l'accés a les càmeres.