EL DESAFIAMENT SOBIRANISTA

Les 10 preguntes del 'cas Vidal' que Oriol Junqueras hauria de respondre al Parlament

El vicepresident compareixerà per donar explicacions sobre les paraules de l'exsenador

jgblanco37301061 junqueras      danny caminal170215100522

jgblanco37301061 junqueras danny caminal170215100522

3
Es llegeix en minuts
XABI BARRENA / BARCELONA

La difusió de les gravacions i transcripcions del contingut de les converses que el llavors senador d'ERC Santi Vidal dictava pels quatre punts cardinals de la geografia catalana van aixecar tanta polseguera que ni la seva immediata dimissió l'ha dissipat. El vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, compareix aquest dimecres a la comissió d'Afers Institucionals del Parlament per explicar els fets. Aquestes són les 10 principals preguntes que, ben segur, els grups de l'oposició li faran.

DADES FISCALS

Primera pregunta. Considerant el que va afirmar l'exjutge Santiago Vidal, que va assenyalar, obrim cita: "La Generalitat té totes les vostres dades fiscals. Això és il·legal, perquè està protegit per la llei de bases de dades del Govern central"; tanquem cita. ¿És cert o no que la Generalitat ha obtingut de manera il·legal les dades fiscals de tots els catalans?

PRESSUPOSTOS "CAMUFLATS"

Segona pregunta. Considerant el que va afirmar l'exjutge Santiago Vidal, que va assenyalar, obrim cita: "Hi ha una partida de 400 milions, que no us diré sota quins epígrafs dels pressupostos estan inclosos, perquè estan degudament camuflats -perquè tontos no som-. Aquests 400 milions es destinaran a la celebració del referèndum i a tenir absolutament preparades les 19 estructures d'Estat que necessitarem l'endemà de les votacions"; tanquem cita. ¿És cert o no que en el projecte de pressupostos del 2017 de la Generalitat s'han inclòs partides ocultes per un import de 400 milions destinats a la celebració del referèndum i a crear les 19 estructures d'Estat?

CONTROL DELS JUTGES

Tercera pregunta. Considerant el que va afirmar l'exjutge Santiago Vidal, que va assenyalar, obrim cita: "Als jutges espanyols que es vulguin quedar a Catalunya, que són uns 300, se'ls donarà tres mesos de termini perquè decideixin si quedar-se o anar-se'n. I com a segon filtre, després del nivell C de català, hauran de comptar amb un informe favorable d'una comissió d'avaluació"; tanquem cita. ¿És cert o no que la Generalitat té classificats tots els jutges que exerceixen a Catalunya, en funció de si són o no independentistes?

DADES DEL REFERÈNDUM

Quarta pregunta. Considerant el que va afirmar l'exjutge Santiago Vidal, que va assenyalar, obrim cita: "Conec cinc estudis demoscòpics realitzats per organismes i entitats d'altres estats. Tots ells apunten a una participació en el referèndum d'entre el 55% i el 60%, amb un 70% del vot a favor de la independència. Hi ha més de 100 diputats i senadors internacionals que volen fer d'observadors en el referèndum"; tanquem cita. ¿La Generalitat té o no té coneixement d'aquests estudis demoscòpics, així com de la voluntat d'aquests 100 diputats i senadors internacionals per fer d'observadors en el referèndum?

L'OTAN

Cinquena pregunta. Considerant el que va afirmar l'exjutge Santiago Vidal, que va assenyalar, obrim cita: "El preacord a què s'ha arribat amb l'OTAN és que nosaltres col·laborarem en els conflictes bèl·lics en els quals participi l'Aliança a través de l'ajuda humanitària. Hi enviarem helicòpters"; tanquem cita.¿És o no cert que la Generalitat ha mantingut negociacions amb institucions supraestatals, com pot ser la mateixa OTAN?

L'AJUDA INTERNACIONAL AL PROCÉS

Sisena pregunta. Considerant el que va afirmar l'exjutge Santiago Vidal, que va assenyalar, obrim cita: "Onze dels 28 estats de la Unió Europea reconeixeran Catalunya l'endemà del referèndum", i, així mateix, va assegurar: "Tenim un pla b per a la independència consensuat amb aquests 11 estats"; tanquem cita ¿És cert o no que la Generalitat ha negociat amb èxit el reconeixement d'una eventual república catalana per part d'11 estats de la UE? I enllaçant amb aquesta, la setena pregunta¿En què consisteix aquest pla b?

ECONOMIA

Vuitena pregunta. Considerant el que va afirmar l'exjutge Santiago Vidal, que va assenyalar, obrim cita: “Hi ha un estat no europeu, sobre el qual Espanya no pot exercir cap control, que ens farà de banc, tanquem cita. ¿És cert o no que hi ha converses amb algun banc central amb aquest fi?

Notícies relacionades

Novena pregunta. Considerant el que va afirmar l'exjutge Santiago Vidal, que va assenyalar, obrim cita: "Hi ha dos fons d'inversió internacional, no europeus, que ens obriran una línia de crèdit de fins a 200.000 milions d'euros"; tanquem cita. ¿És cert o no que ja hi ha emparaulades aquestes dues línies de crèdit per un valor de 200.000 milions?

SEGURETAT

Desena i última pregunta. Considerant el que va afirmar l'exjutge Santiago Vidal, que va assenyalar, obrim cita: “Us puc anunciar que hi ha una unitat de contraespionatge dels Mossos que està sent assessorada per un Estat no europeu; tanquem cita. ¿És cert o no que aquesta unitat existeix i que té el suport d'un estat estranger, tot això a l'esquena de les autoritats espanyoles, amb el trencament de la seguretat nacional que això suposa?