EL REPTE SOBIRANISTA

El senador d'ERC Santi Vidal atribueix al Govern català accions il·legals per a la independència

Sosté que la Generalitat ha aconseguit dades fiscals irregularment i investiga jutges

L'Executiu català es desmarca del que considera "opinions" de l'exjutge

 

  / RICARD CUGAT

1
Es llegeix en minuts
XABI BARRENA / BARCELONA

“El Govern disposa de les vostres dades fiscals. No us diré com els hem aconseguit, perquè ha sigut de manera absolutament il·legal. Tots esteu fitxats. En el nou Estat no s'escaparà ningú. A canvi, us donem la paraula d'honor que sabreu on va cada euro”. Aquesta és una de les sorprenents afirmacions --recopilades per 'El País'-- que fa el senador d'ERC Santi Vidal en les seves xerrades, des del novembre passat, al llarg de la geografia catalana. “Són extractes seleccionats de manera esbiaixada de converses públiques que s'han de contextualitzar", ha afirmat Vidal a aquest diari.

En aquestes conferències, el contingut de les quals fa setmanes que circula viralment via WhatsApp,  l'exjutge, suspès per tres anys pel Tribunal Suprem per redactar un esbós de Constitució per a una eventual República catalana, explica els presumptes plans de l'Executiu de Carles Puigdemont per arribar a la independència, amb tota profusió de detalls. Per exemple, "que ocults en els pressupostos hi ha una partida de 400 milions d'euros destinats a la celebració del referèndum i a la construcció de les estructures d'Estat".

Els camps de coneixement d'aquests suposats plans i fets és amplíssim i freqüentment s'acosta o supera la versemblança. Arriba, per exemple, a les qüestions de defensa. “El preacord amb l'OTAN és que nosaltres col·laborarem en els conflictes bèl·lics a través de l'ajuda humanitària”. “Onze dels 28 països de la UE reconeixeran el nou Estat l'endemà de la independència”, assevera Vidal, que apunta que la república catalana tindrà com a única llengua oficial el català.

En matèria econòmica, Vidal revela que “si l'Estat tanca l'aixeta del FLA, hi ha dos fons internacionals que ens obriran una línia de crèdit de 200.000 milions”.

ALLAU DE DESMENTIMENTS

Notícies relacionades

Tant vicepresidència del Govern, com la Conselleria de Justícia, com ERC han corregut a desmarcar-se de les declaracions de Vidal. Fonts de la Conselleria d'Economia han apuntat que “el que fa el Govern s'expressa, únicament, a través dels seus consellers i la portaveu. Tot el que fa el Govern és perfectament legal i l'Executiu ret comptes al Parlament i als seus mecanismes de control.”

La Conselleria de Justícia ha negat que Carles Mundó hagi treballat mai amb Vidal el futur entramat judicial català. I un portaveu del partit ha assenyalat que Vidal “va per lliure” i que ell creu que la seva missió “és mantenir alta la moral de la tropa”.