El TC tomba el referèndum unilateral i assenyala Forcadell i part de la Mesa

El Constitucional insta la fiscalia a decidir si l'òrgan del Parlament va delinquir al permetre que es votés el text del RUI

El Govern català respon que "cap resolució pot modificar un plantejament tan sòlid i democràtic"

El Constitucional anul·la el full de ruta que fixava la celebració del referèndum català el 2017. / EFE / ATLAS VÍDEO

4
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

El ple del Tribunal Constitucional ha acordat aquest dimarts per unanimitat anul·lar les resolucions del Parlament aprovades el 6 d'octubre passat que iniciaven el compte enrere per celebrar un referèndum unilateral "com a molt tard el setembre del 2017", al considerar-les inconstitucionals. La consellera de Presidència i portaveu del Govern català, Neus Munté, no ha trigat a respondre: "Cap resolució de cap tribunal pot modificar un plantejament tan sòlid i democràtic com voler fer un referèndum, i més quan compta amb el suport d'una majoria parlamentària".

Malgrat que l'alt tribunal ha avalat les noves armes amb què el Govern del PP el va dotar els seus últims dies de majoria absoluta per fer complir les seves resolucions, els magistrats han tornat a optar per la fórmula de dedució de testimoni perquè sigui la fiscalia qui decideixi si actua penalment contra els que incompleixen les sentències del TC. En aquesta ocasió la mesura es dirigeix no només contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, sinó també, per primera vegada, contra els altres quatre membres de la Mesa que van permetre la votació: el vicepresident Lluís Maria Corominas, la secretària primera, Anna Simó, la secretària quarta, Ramona Barrufet --de Junts Pel Sí com els dos anteriors-- i el secretari tercer, Joan Josep Nuet, de Catalunya Sí que es Pot

En la interlocutòria, de la qual només s'ha facilitat la decisió, el Constitucional deixa el ministeri fiscal l'encàrrec d'"exigir la responsabilitat penal que pogués correspondre" als cinc membres de la Mesa "per incomplir el mandat de l'article 87.1" de la seva llei reguladora, en què s'estableix que tots els poders públics estan obligats a complir les seves resolucions. Es tracta de la segona vegada que el Constitucional acorda remetre unes actuacions a la fiscalia en el procés sobiranista.

LA SEGONA CONTRA FORCADELL

El mateix dia que el Parlament aprovava els apartats de la resolució 306/XI denominats 'El futur polític de Catalunya', 'Referèndum', 'Referèndum, empara legal i garanties' i 'Procés constituent', anul·lats aquest dimarts, el tribunal instava la fiscalia a decidir si investigava Forcadell per haver facilitat el 27 de juliol la votació de les conclusions de la comissió d'estudi del procés que obria la via a la unilateralitat. La fiscalia va interposar poc després una querella contra la presidenta del Parlament per prevaricació i desobediència

Forcadell s'ha manifestat aquest dimarts en la mateixa línia que davant anteriors decisions del Constitucional. "L'únic diàleg que ens ofereixen és amb els tribunals. Malgrat tot, continuem defensant la llibertat i el dret d'iniciativa dels diputats", ha afirmat a Twitter.

EVENTUALS RESPONSABILITATS

Notícies relacionades

Tal com sol·licitava l'últim incident d'execució de sentència del Govern de Mariano Rajoy, el tribunal ha decidit notificar personalment la seva resolució tant a la presidenta del Parlament com als membres de la Mesa, al secretari general de la Cambra i al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i els altres membres del Govern català. Puigdemont ha reaccionat a Twitter amb un "Tot el meu suport a Forcadell i als membres de la Mesa davant les mesures que empetiteixen el debat democràtic". 

El Constitucional els adverteix que s'abstinguin de "fer actuacions qualssevol tendents a donar compliment a la resolució" que iniciava el referèndum unilateral. També els recorda "el deure que tenen d'impedir o paralitzar qualsevol iniciativa, jurídica o eludir la nul·litat" acordada. Així mateix, els "adverteix de les eventuals responsabilitats, incloent-hi la penal, en què poguessin incórrer en cas d'incompliment del que ha ordenat aquest tribunal", una advertència que ja figurava en la suspensió acordada cautelarment al desembre de les resolucions que iniciaven el compte enrere del referèndum unilateral.

El procés sobiranista al TC

Des que el Parlament de Catalunya va aprovar la resolució sobiranista del 9 de novembre del 2015, el Tribunal Constitucional ha anat tallant cada pas que ha fet la Cambra amb les seves resolucions. Després d'anul·lar-la per sentència, va donar la raó al Govern central en el primer incident d'execució d'aquesta resolució que l'Advocacia de l'Estat va plantejar, a l'anul·lar l'acord del Parlament del 20 de gener del 2016 que va crear la comissió d'estudi del procés constituent. El mes passat d'agost, l'alt tribunal va admetre a tràmit un segon incident d'execució contra la resolució del Parlament que va permetre votar les conclusions d'aquesta comissió d'estudi. Va ser en el que va deduir testimoni contra la presidenta de la Cambra, Carme Forcadell, i la fiscalia va acabar interposant una querella contra ella. La resolució donada a conèixer aquest dimarts suposa estimar el tercer incident d'execució de sentència presentat pels serveis jurídics de l'Estat i donar llum verda al ministeri públic per interposar una nova querella contra Forcadell i els quatre membres de la mesa del Parlament que van permetre la votació que iniciava el tràmit per celebrar un referèndum unilateral.