DEBAT DE POLÍTICA GENERAL

El Parlament torna a desafiar el TC i inicia el compte enrere del referèndum

Junts pel Sí i la CUP aproven celebrar la consulta "com a molt tard el setembre del 2017"

Puigdemont enforteix vincles amb la CUP abans d'abordar els pressupostos

 

  / ALBERT BERTRAN

1
Es llegeix en minuts
XABI BARRENA / FIDEL MASREAL / BARCELONA

Nova data per recordar per a l'independentisme. El Parlament ha aprovat aquest dijous, amb els vots a favor de Junts pel Sí i la CUP i l'abstenció de Catalunya Sí que es Pot, el que en la pràctica suposa iniciar el compte enrere del referèndum que l'independentisme s'ha fixat com a objectiu. Amb l'explícita inacció dels diputats de Ciutadans, el PSC i el PP, que no han exercit el dret a vot, la Cambra catalana ha aprovat una proposta de resolució per la qual insta el Govern català a "la celebració d'un referèndum sobre la independència de Catalunya, com a molt tard, el setembre del 2017, amb una pregunta clara i una resposta binària".

En una sessió del debat de política general que ha vingut marcada per les accions judicials del Tribunal Constitucional i delTribunal Constitucional  Tribunal Suprem, la majoria secessionista també ha aprovat altres propostes relacionades amb el procés constituent d'una eventual nova república catalana. En totes aquestes ocasions, els diputats de Ciutadans, el PSC i el PP han declinat votar per entendre que totes "emanaven de resolucions prèvies suspeses pel Tribunal Constitucional". Aquests partits havien reclamat, sense èxit, al matí, que no es portessin al ple les resolucions sobiranistes.

En clau interna del Govern, Carles Puigdemont surt del debat de política general enfortit. El president ha aconseguit estrènyer lligams amb els socis díscols de la CUP i ha desbrossat el camí per a futures enteses amb Catalunya Sí que es Pot. És cert que, tot i haver quedat més lliure, la via del pacte amb els colauistes sense Colau, basat en l'aposta per un referèndum pactat, amenaça d'omplir-se novament de fullaraca així que el Govern de Mariano Rajoy posi final al tema. 

EL PAPER DE CSQP

Notícies relacionades

A més de la resolució del referèndum, Sí que es Pot va votar les quatre sobre el procés constituent. En dues en contra, en una a favor i en l'altra es va abstenir. En la que s'al·ludia a la "resposta a la judicialització sobre el dret a decidir” que expressa el "compromís del Parlament de defensar tots els càrrecs electes que estiguin amenaçats" per l'Estat, suport total. Clima d'entesa, doncs.

JxSí només va perdre tres votacions, la més significativa, la que insta el Govern català a personar-se com a acusació en els casos de pederàstia. I en clau interna de l'heterogeni grup, únicament una resolució sobre el TTIP ha trencat la disciplina interna de vot. Per al que s'espera de la convivència entre CDC i ERC, tot un èxit.