EL POLS SOBIRANISTA

La fiscalia arxiva la denúncia d'Homs contra Rajoy

El portaveu del PDECat al Congrés va acusar el president del Govern de desobediència per incomplir sentències del Tribunal Constitucional

zentauroepp36936353 madrid  19 01 2017   politica  diputaci n permanente en el c170120124734

zentauroepp36936353 madrid 19 01 2017 politica diputaci n permanente en el c170120124734 / JOSE LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts

El tinent fiscal del Tribunal Suprem, Luis Navajas, ha arxivat la denúncia que el portaveu del PDECat al Congrés, Francesc Homs, va presentar contra el president del Govern, Mariano Rajoy, a qui va acusar de desobediència i prevaricació en relació amb l'incompliment de sentències del Tribunal Constitucional (TC). Homs, que anirà a judici el 27 de febrer per la seva participació en el 9-N9-N, també va assenyalar l'exministre de Sanitat Alfonso Alonso i l'exsecretària d'Estat de Serveis Socials Susana Camarero. El ministeri públic tampoc veu delicte per part d'aquests ex alts càrrecs.

Homs va presentar la denúncia després que, el 19 de gener, el TC dictés sentència a favor de la Generalitat en un conflicte de competències que va presentar contra el Govern central. El Govern català al·ludia a una resolució de la Secretaria d'Estat de Serveis Socials del maig, que convocava subvencions per a programes d'interès general a càrrec del 0,7% de l'IRPF.

Notícies relacionades

La resolució del Constitucional assenyalava que la decisió dels Serveis Socials va envair competències assistencials de la Generalitat, i per això Homs considera que l'Executiu central reiteradament "tracta d'eludir la doctrina del TC i les seves sentències en aquest àmbit amb subterfugis i maniobres legislatives, aprovant per exemple nous marcs normatius" per intentar justificar la seva capacitat de donar aquestes subvencions.

Segons el diputat, la fiscalia hauria d'actuar contra els exresponsables de Sanitat i Serveis Socials amb els mateixos criteris que ha utilitzat per acusar l'expresident Artur Mas; les exconselleres Irene Rigau i Joana Ortega; la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i ell mateix. "Si hi ha motiu per encausar-nos, més motiu n'hi deu haver quan un Govern, deu vegades consecutives, no ha complert amb el TC", va dir.