EL DESAFIAMENT INDEPENDENTISTA

Prestigiosos juristes catalans veuen "il·lícita" la via unilateral

Adverteixen en un manifest que transgredir les lleis posa en perill l'Estat de dret

zentauroepp30501665 opinion eugeni gay montalvo170202185221

zentauroepp30501665 opinion eugeni gay montalvo170202185221

1
Es llegeix en minuts

Una trentena de juristes de prestigi catalans han subscrit un manifest en què avisen que qualsevol postura "unilateral o maximalista" no tindrà cabuda dins del marc de construcció europea, i assenyalen que qualsevol intent de transgredir les lleis vigents serà "il·lícit" a més d'il·legal. Entre els firmants destaquen l'exvicepresident del Tribunal Constitucional Eugeni Gay; l'exdiputat i exsenador de CiU Jordi Casas (Unió); l'expresident de l'Audiència de Barcelona Javier Béjar, i l'exrector i actual catedràtic de Dret de la Universitat Pompeu Fabra Josep Joan Moreso.

"Hem d'exigir que el debat públic recuperi, en primer lloc, el rigor jurídic perdut; i, en segon lloc, que es desenvolupi en el marc del necessari respecte a les lleis i a les decisions dels tribunals encarregats de fer-les complir, garants de la nostra convivència pacífica i dels drets i les llibertats de tots", diu el document.

INICIATIVA CONTRA RES

"No anem contra res, anem a favor de l'Estat de dret. Tot és possible en dret, les lleis i els plantejaments canvien, i hi ha mecanismes per fer-ho. Però obviar-les posa en risc el sistema de drets i llibertats", va recalcar l'advocat Pere Lluís Huguet Tous, expresident del Consell de l’Advocacia Catalana, que va assegurar que el manifest vol ser una mena de toc d'atenció. "Les crides a la infracció i la vulneració del marc jurídic vigent no són legals però tampoc lícites. No val trencar les regles del joc", ha recalcat.

Notícies relacionades

La presentació d'aquest manifest, al qual a partir d'ara es poden adherir els juristes que ho desitgin, és un primer pas per "trencar amb el silenci" que aquest sector havia mantingut fins ara, i Huguet ha subratllat que la seva intenció és mantenir un paper actiu i aixecar la veu cada vegada que considerin que s'està faltant al rigor. Així mateix, en un termini "prudencial", els promotors del manifest demanaran cita als diferents representants de la "societat política i civil catalana" per exposar-los les seves preocupacions i peticions.

AVAL A UN REFERÈNDUM PACTAT

Preguntat per si els firmants acceptarien un referèndum pactat, l'expresident de la secció de dret processal de l'Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Barcelona Eloy Moreno va subratllar que per "coherència" acataran la llei i les resolucions dels tribunals perquè, segons ell, tot és possible amb respecte a l'ordenament jurídic i a les regles del joc.