REUNIÓ DEL CONSELL POLÍTIC

La CUP diu 'sí' als pressupostos per aplanar el camí cap al referèndum

El consell polític hi dona el vistiplau per 39 vots a favor i 22 en contra

Els anticapitalistes dediquen crítiques als comptes i exigeixen que cessin "els xantatges"

arrufat-reguant

arrufat-reguant
foto 3169660

/

2
Es llegeix en minuts

Fortament incòmoda, amb acusacions de xantatge i afirmant que els pressupostos no són els que necessita el país. Així ha donat la CUP el seu ‘sí’ als comptes del Govern per al 2017, i ha posat punt final a un d'aquells pics de tensió narrativa a què, de tant en tant, ens té acostumats el procés. L'únic motiu pel qual els anticapitalistes han dit que ‘sí’ als comptes és per desbrossar el camí cap al referèndum d'autodeterminació. “Ja no hi ha més excuses”, ha clamat el portaveu de la direcció del partit Quim Arrufat, que també ha advertit que aquest 'sí' té “caducitat”: “Si no se celebra el referèndum abans del setembre, donarem per acabada la col·laboració amb el Govern i aquesta fase del procés independentista”.

És en aquesta clau d'aposta pel referèndum que la CUP ha donat el seu vistiplau als comptes. En el conclave s'han reunit 39 vots a favor, 22 en contra i dues abstencions, en la línia del que el degoteig d'informacions sobre les assemblees territorials, celebrades de dimecres a divendres, anaven anticipant. Només les agrupacions metropolitanes, les més sensibilitzades sempre per les qüestions socials, s'han oposat al ‘sí’. El conclave d'aquest dissabte estava compost pels representants de les assemblees territorials, les entitats que formen la Crida Constituent i el grup d'acció parlamentària. Ja des de dimecres fins divendres, les reunions locals han anat donant la seva aprovació als pressupostos, tot i que la falta d'una reforma fiscal, com demanaven els anticapitalistes, ha propiciat que les assemblees de l'àrea metropolitana es mantinguessin en el seu 'no'.

En el ple del 7-8 de febrer, si no hi ha recursos del PP davant el Consell de Garanties que demoraria l'aprovació un mes, els anticapitalistes emetran dos vots favorables i vuit abstencions. El mínim indispensable perquè els comptes tirin endavant.

Els anticapitalistes han culminat aquest dissabte, en la reunió del seu Consell Polític a Vilafranca del Penedès, el seu debat intern sobre si prestaven els seus vots per aprovar els pressupostos de la Generalitat per al 2017. Ja a primera hora del matí l'Executiu de Junts pel Sí donava per fet que els cupaires recolzarien els comptes.

Les posicions s'havien anat acostant l'última setmana, amb una última proposta pressupostària del Govern, en què la CUP observava "avenços" en ensenyament i renda garantida de ciutadania, encara que no satisfeia les exigències dels anticapitalistes en fiscalitat, ja que no es revisaven a l'alça ni l'IRPF, ni l'impost de patrimoni, ni l'impost de successions i donacions. És per tot això que Arrufat i també una de les negociadores, Eulàlia Reguant, han afirmat que el projecte de comptes, per si mateix, es mereixia el 'no' de la CUP, ja que no fa res "per reduir les desigualtats socials"

Notícies relacionades

Un dels factors que han fet guanyar enters als partidaris del 'sí' dins de la CUP és l'acostament de postures entre la conselleria d'Ensenyament i els sindicats d'ensenyament obligatori, que impliquen 1.711 places noves a més de les 3.500 ofertes inicialment per al curs 2017-18. Així es preveu que es permetrà desconvocar la vaga prevista per al 9 de febrer.

El primer membre del Govern a reaccionar ha sigut el vicepresident i titular del Departament d'Economia, Oriol Junqueras, que via Twitter ha mostrat la seva alegria.