Puigdemont afirma que el judici a Mas inicia "el compte enrere" cap a la independència

El president afirma que el 'sí' de la CUP "és una mala notícia" per a l'Estat

GRA176. BARCELONA, 28/01/2017.- El presidente de la Generalitat, Carles Puigdemont, durante su intervención ante el consell nacional del PDeCat, poco después de que la CUP anunciara que darán apoyo a los Presupuestos de la Generalitat de 2017, aunque con la condición de que se celebre el referéndum en septiembre. EFE/Alberto Estévez

GRA176. BARCELONA, 28/01/2017.- El presidente de la Generalitat, Carles Puigdemont, durante su intervención ante el consell nacional del PDeCat, poco después de que la CUP anunciara que darán apoyo a los Presupuestos de la Generalitat de 2017, aunque con la condición de que se celebre el referéndum en septiembre. EFE/Alberto Estévez / EFE / ALBERTO ESTÉVEZ (EFE)

2
Es llegeix en minuts
XABI BARRENA / BARCELONA

El sí de la CUP als pressupostos ha apujat la moral de Carles Puigdemont. El president, visiblement content, ja s’ha mostrat disposat a girar full, perquè s’han superat tots els obstacles en el camí cap al referèndum, i ha advertit el Govern de Mariano Rajoy que el temps per a una via negociada està arribant al final. En concret, el president ha fixat com a data en la qual s’inicia «el temps de descompte» el dia del judici a Artur Mas pel 9-N, el 6 de febrer que ve. Puigdemont ha anunciat que l’independentisme «està arribant al final del trajecte després d’haver superat totes les proves d’estrès».

Puigdemont ha criticat que «l’Estat, o arriba tard i malament o no arriba», i li ha recriminat que després de la sentència «infame» del Tribunal Constitucional «en contra» de l’Estatut cregués que el conflicte s’arreglaria «deixant passar el temps sense fer res». «Que sàpiga que l’única conseqüència de deixar passar el temps és que s’acaba; és que s’hagin passat tant de temps esperant que passés el temps que ja no en quedi», ha alertat el president.

RESPOSTA DEL 6-F/ Puigdemont ha cridat a la mobilització popular de cara a aquesta setmana de febrer ja que «Mas, Ortega, Rigau i Homs representen «tots els catalans que van participar en el procés participatiu del 9-N. «L’única resposta que ha donat l’Estat és en forma d’expedients judicials i ara han de notar l’alè del poble de Catalunya a l’esquena».

«Han utilitzat també dossiers falsos», en referència a algunes informacions sustentades sobre informes del Ministeri de l’Interior, «i han fet servir fons reservats per atacar-nos», ha sentenciat, fent al·lusió a la converses del llavors ministre Jorge Fernández Díaz amb l’exdirector de l’Oficina Antifrau, Daniel de Alfonso.

Notícies relacionades

«L’Estat només dialoga als jutjats. Però aquesta vegada, el 6-F, els correspondrem. Farem sentir la nostra veu alta i clara» ha dit el president, per sentenciar: «Comença aquella fase en què necessitarem, els partits, la Generalitat i el Govern, el suport de la gent».

RESPOSTA CONTUNDENT/ La rèplica del Govern de Rajoy, que ahir, dissabte, es trobava a Lisboa, va ser tan contundent com sol ser. «No hi haurà referèndum», han repetit fonts pròximes al president del Govern. La vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, per la seva banda, ha afirmat que el Govern «no permetrà» que només se senti «la veu única d’aquells que se salten la llei».