EL DILEMA DEL SOCIALISME

El PSOE i el PSC segellaran aquest divendres la pau de cara a les primàries

Els socialistes catalans podran elegir el líder nacional, prèvia inscripció en un cens

Un full de ruta compartit i les aliances electorals, els esculls pendents

 

  / JUAN MANUEL PRATS

2
Es llegeix en minuts

Teresa Cunillera, dirigent del PSC, s'ha incorporat aquest dijous a la gestora del PSOE com a membre de ple dret. Ha sigut un altre gest que demostra que les tensions entre els socialistes catalans i els seus companys de la resta d'Espanya, motivades per la decisió de trencar disciplina i votar ‘no’ a Mariano Rajoy, s'estan dissipant. Aquest divendres es reunirà per tercera vegada la comissió bilateral creada per revisar les relacions entre els dos partits i, segons fonts coneixedores de la negociació, el PSOE presentarà formalment al partit germà la proposta que els seus militants puguin seguir elegint el secretari general en les primàries, si prèviament s'inscriuen en un cens específic.

Fins ara les votacions les controlava en exclusiva el PSC i els socialistes volen tenir certa vigilància sobre el procés. Avui previsiblement es tancaran els serrells perquè el PSC veu amb bons ulls la proposta, encara que oficialment no la coneix al detall perquè encara no ha sigut plantejada formalment en cap reunió. De fet, Cunillera s'ha mostrat "segura” que les dues formacions arribaran aquest divendres a un “acord”.

Al principi de les negociacions, després de la crisi oberta per la rebel·lió dels diputats catalans, alguns sectors van plantejar la possibilitat d'excloure el PSC de les primàries nacionals, però cap dirigent es va atrevir a defensar aquesta proposta públicament. De fet, l'únic socialista que ha fet el pas de presentar la seva candidatura a secretari general, Patxi López, ha considerat com un “error majúscul” que la militància catalana no participi en el procés democràtic.

LA COORDINACIÓ DE POLÍTIQUES

Notícies relacionades

En aquest context, és probable que avui es resolgui un dels esculls. Encara queda pendent si el PSOE, com volen alguns dels seus dirigents, pot tenir veu en la política d'aliances del PSC i l'assumpció d'un full de ruta polític compartit, inclòs sobre si Catalunya es defineix o no com a nació. De fet, el portaveu de la gestora, Mario Jiménez, ha insistit aquest dijous que “l'important és la política” i la qüestió organitzativa és “merament instrumental”.

El dirigent andalús ha tirat pilotes fora sobre la proposta de les primàries i ha incidit que el desig de la gestora és que el PSOE i el PSC “coordinin” els seus missatges i arribin a un “acord ple” sobre un “projecte polític compartit”, per després posar el focus en la qüestió organitzativa. Sobre la qüestió de les aliances electorals, Jiménez ha reconegut que com que el PSC és “la marca política” del PSOE a Catalunya, és un tema a analitzar.