PROTECCIÓ DEL CONSUMIDOR

Acord entre el Govern i el PSOE per a les clàusules terra

Els bancs hauran de donar una resposta als consumidors en un termini de tres mesos

2
Es llegeix en minuts

El PP i el PSOE han arribat a un acord per a la resolució del conflicte de les clàusules terra, segons han confirmat fonts del Govern. Aquest divendres s'aprovarà al Consell de Ministres el decret llei i seguirà el tràmit parlamentari gràcies a l'abstenció dels socialistes.

Finalment, el PP i el PSOE s'han posat d'acord per establir un mecanisme extrajudicial al qual es podrà acollir el consumidor i serà gratuït. Els bancs tindran l'obligació de donar a conèixer als seus clients afectats per les clàusules terra l'existència del procediment perquè siguin ells els que decideixin si recorren a ell o no.

El banc estarà obligat a donar una resposta en el termini de tres mesos com a màxim. En l'oferta que han de presentar els bancs de manera obligatòria davant la reclamació dels seus hipotecats s'hi ha d'incloure no només la xifra presumptament cobrada de més sinó també els interessos que podrien haver generat aquestes quantitats. Si l'oferta del banc no és satisfactòria per al client aquest podrà recórrer a la justícia sempre, segons figura al text de l'acord.

A més, si l'oferta que fa l'entitat bancària és insuficient i l'afectat recorre als tribunals i el jutge determina que efectivament la quantitat que s'ha de rebre és superior, el banc haurà de pagar les costes del procés judicial. També es crearà un òrgan de seguiment, control i avaluació del procés, en què participaran representants dels consumidors i de l'advocacia.

Les devolucions que ingressin els consumidors pel que van pagar de més durant els anys en què se'ls ha aplicat la clàusula terra no tindran un recàrrec tributari.

Notícies relacionades

El Govern ja va avançar que esperava aprovar aquest divendres el reial decret llei que articula un sistema extrajudicial per tornar els diners cobrats indegudament per les clàusules terra no transparents, segons va assegurar la secretària d'Estat d'Economia, Irene Garrido. La falta de majoria de l'Executiu al Congrés l'ha obligat a buscar el consens amb altres partits que li permeti donar llum verda al mecanisme aquest divendres després de setmanes de retard. El PSOE i el PP han dissentit sobre la manera de resoldre aquest conflicte que afecta més d'1,5 milions de consumidors a Espanya. El PSOE ha insistit que el mecanisme extrajudicial fos obligatori.

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (UE) va determinar la retroactivitat de les clàusules terra des de la firma del contracte i no des del 2013, com va establir una sentència anterior del Tribunal Suprem espanyol. Aquesta sentència obliga a tornar el que es va cobrar de més, a més dels interessos, que poden arribar fins al 4% en la majoria dels casos, segons algunes fonts.