PRESUMPTE DELICTE DE BLANQUEIG

Anticorrupció demana presó per a Oleguer Pujol

La Fiscalia, que encara no havia demanat aquesta mesura en el cas, argumenta que segueix blanquejant diners

El fill petit de l'expresident de la Generalitat esgrimeix la regularització dels milions que va cobrar

Oleguer Pujol admetrà avui davant el jutge que va cobrar milions en negre però que els va regularitzar / JOSE LUIS ROCA . ATLAS/VÍDEO

3
Es llegeix en minuts
ÁNGELES VÁZQUEZ / MADRID

La Fiscalia Anticorrupció ha sol·licitat aquest dijous presó per a Oleguer Pujol després de la seva declaració a l'Audiència Nacional per un suposat delicte de blanqueig de capitals en l'operació de compravenda d'oficines del Banco Santander. El petit del clan Pujol és el primer de la família que s'enfronta a una mesura tan greu en el 'cas Pujol', en què està imputada tota la família i només s'havia imposat la retirada de passaport al germà gran, Jordi Pujol Ferrusola.

Segons fonts jurídiques, el ministeri públic, representat en aquesta part de la causa pels fiscals Anticorrupció José Grinda i Juan José de Rosa, ha reclamat aquesta mesura cautelar per evitar el risc de reiteració delictiva, a l'entendre acreditat que ha seguit blanquejant diners tot i ja estar imputat en el procediment des del juny del 2015 pel jutge Santiago Pedraz. No adverteixen, en canvi, que hi hagi risc de fuga o de destrucció de proves per justificar l'ingrés a la presó d'Oleguer Pujol. L'acusació que exerceix Podem no s'ha adherit a la petició fiscal, a l'entendre que no fa prou temps que estan personats per sol·licitar una mesura tan costosa.

Entre els indicis que han tingut en compte els fiscals per demanar la presó hi ha les maniobres que va fer per amagar els ingressos que havia rebut amb l'operació i que en la regularització fiscal que va fer el novembre del 2012 no hi va incloure els diners que tenia a Andorra, que superaven els 100 milions de pessetes. El març del 2013 va fer una declaració del 720 de béns a l'estranger i tampoc hi va incloure les quantitats que tenia el Principat. Només ho va fer el 2014 en una complementària extemporània. També va regularitzar un compte a Miami, que va justificar dient que primer havia intentat obrir-lo a La Caixa i davant la impossibilitat va recórrer a la ciutat nord-americana. Durant l'interrogatori va admetre que allà havia portat els diners que va adquirir amb bons de l'Estat.

NOVA CITA A LES 16.30

A les 16.30 hores, Oleguer Pujol i el seu advocat, Cristóbal Martell, que defensa la resta de la seva família, han de tornar a comparèixer davant del jutge José de la Mata, que els comunicarà la seva decisió sobre la petició de la fiscalia.

El fill petit de l'expresident Jordi Pujol ha declarat durant més de quatre hores davant el titular del Jutjat Central d'Instrucció número 5 en relació amb l'adquisició de més d'un miler de sucursals del Banco Santander, fets pels quals ahir van declarar davant el jutge també com a imputats de blanqueig els empresaris Javier de la Rosa (fill de l'empresari català del mateix nom) i José María Villalonga pare i fill, que també van admetre haver cobrat la comissió en negre i haver regularitzat després la seva situació.

Fonts jurídiques han assenyalat que Oleguer Pujol ha sigut interrogat extensament pels fiscals Anticorrupció en relació amb totes les empreses amb què ha tingut relació. La seva línia de defensa era similar a la que ahir van mantenir els De la Rosa i els Villalonga, consistent a admetre el cobrament de 2,6 milions d'euros en concepte de comissió per buscar compradors per a un dels cinc lots que oferia el Santander. La quantitat es va ocultar a través d'una estructura societària internacional, però ja ho havia regularitzat tot el 2012.

D'aquesta forma, la defensa intentava neutralitzar l'acusació de blanqueig que només es pot sustentar si es determina l'origen il·lícit del diners blanquejats, que és la clau del cas i que el jutge considera que procedeixen de comissions pagades al clan Pujol per empresaris que van resultar adjudicatoris de contractes públics de la Generalitat. 

PRIMERA DECLARACIÓ JUDICIAL

Notícies relacionades

Es tracta de la primera vegada que Oleguer Pujol declara davant el jutge per donar explicacions sobre les seves inversions immobiliàries. La Fiscalia Anticorrupció sospita que va utilitzar diners familiars que provenien de comissions il·legals. Ja va ser citat el juny del 2015 pel magistrat Santiago Pedraz, que fins fa poc portava la seva investigació, però la compareixença va ser suspesa a l'espera d'un informe de la UDEF. De la Mata va assumir la causa i va enviar als jutjats madrilenys de la plaça de Castilla per delicte fiscal el seu soci, Luis Iglesias.

De la Mata va unir aquesta investigació a la que té oberta contra la resta dels seus germans i els seus pares al considerar que els diners que va utilitzar el benjamí per a les seves inversions milionàries procedien "d'un lloc comú amb els seus germans", de comptes familiars oberts a Andorra. El magistrat no es creu la versió de la família que els diners procedeixen de l'herència familiar.