Cospedal compareixerà dilluns al Congrés per explicar el Iak-42

La ministra informarà de les investigacions que posarà en marxa Defensa per aclarir la tragèdia

PSOE, Podem i C's volen que els familiars estiguin presents en la sessió

dcaminal36674394 madrid 20 12 2016 comparecencia de la ministra de defensa  m161220111239

dcaminal36674394 madrid 20 12 2016 comparecencia de la ministra de defensa m161220111239 / JUAN MANUEL PRATS

1
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

María Dolores de Cospedal, compareixerà dilluns al Congrés per aportar llum sobre les novetats de la tragèdia del Iak-42. Serà a les quatre de la tarda en la comissió de Defensa. La ministra tindrà l'oportunitat d'explicar amb detall el nou criteri assumit pel seu ministeri respecte a l'accident aeri del 2003, les línies principals del qual va traslladar aquest dimarts a les famílies de les víctimes.

Cospedal es desmarca de la posició mantinguda pel PP de blindar l'exministre i actual ambaixador al Regne Unit, Federico Trillo, i admet, per primera vegada en 14 anys, que el sinistre es podria haver evitat. Després de reunir-se amb els afectats, Cospedal es va comprometre a assumir les conclusions de l'informe del Consell d'EstatConsell d'Estat que assenyalen Trillo com a responsable polític.

També va avançar que el seu ministeri iniciarà una investigació exhaustiva per aclarir tots els fets sobre els quals encara hi ha incògnites, com les condicions de contractació d'una aeronau en estat precari.

La ministra arribarà al Congrés després de la petició de l'oposició, que va exigir immediatament explicacions quan es va donar a conèixer el document del Consell d'Estat. Quan els grups ja havien registrat les seves sol·licituds de compareixença, Cospedal va demanar, també, explicar-se davant la Cambra baixa. Compareixerà davant la comissió de Defensa, encara que l'oposició considera que ho hauria de fer en ple. Podem, ERC i Compromís volen, a més, que sigui el president del Govern el que s'expliqui a l'hemicicle. 

FAMILIARS A LA SALA

Notícies relacionades

Les famílies afectades han traslladat la seva intenció d'estar presents durant la compareixença de la ministra en comissió. Habitualment només hi tenen accés els diputats i els periodistes, encara que la sessió es pot seguir en directe per la web del Congrés. Ara, el PSOE ha anunciat que convidarà els afectats perquè hi puguin estar presents, una iniciativa que té el suport de Podem i Ciutadans. 

Mentrestant, com que el gener és un mes inhàbil al Parlament, la Mesa es reuneix aquest dimecres per decidir la data de la celebració de la Diputació Permanent. Aquest òrgan és qui podria convocar un ple extraordinari per a la setmana que ve.