62 MILITARS MORTS

El Consell d'Estat responsabilitza Defensa de l'accident del Iak-42

L'òrgan assessor conclou que el ministeri va tenir indicis del risc que suposaven aquests vols i no va actuar

Tota l'oposició exigeix la destitució de l'exministre Federico Trillo com a ambaixador a Londres

jjubierre488087 federico trillo yak 42170103115507

jjubierre488087 federico trillo yak 42170103115507 / CHEMA MOYA

3
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

El Consell d'Estat ha responsabilitzat per primera vegada el Ministeri de Defensa de l'accident del Iak-42, registrat a Turquia el 26 de maig del 2003 i en què van morir 62 militars espanyols que tornaven d'una missió a l'Afganistan en un avió Iakovlev. Els familiars de les víctimes han acollit com una "victòria moral" aquest informe i han reclamat que se'ls demani perdó. L'oposició en bloc, fins i tot Ciutadans, ha exigit que el llavors ministre de Defensa, Federico Trillo, sigui destituït de manera "fulminant" del càrrec que ocupa en l'actualitat: ambaixador d'Espanya al Regne Unit. No obstant, el president del Govern, Mariano Rajoy, ha negat tenir coneixement de l'informe de l'òrgan assessor i ha declarat que el cas del Iak-42 "ja està substanciat judicialment".

El dictamen del Consell d'Estat, que ha avançat aquest dimarts 'El País', reconeix la responsabilitat patrimonial de l'Estat en la catàstrofe, que va provocar un llarg enfrontament als tribunals de justícia entre els familiars de les víctimes i Defensa que es va dirimir en instàncies civils i penals. La resolució es refereix a l'existència de "fets" anteriors al sinistre que haurien permès a l'Administració ponderar l'"especial risc" que concorria en el transport contractat per al trasllat de les tropes.

"Dit amb altres paraules -assenyala el document-, van poder ser advertides circumstàncies que haurien cridat a l'adopció pels òrgans competents de mesures que poguessin haver aclarit el risc que es corria". El dictamen admet, com ho va fer l'Audiència Nacional a l'arxivar definitivament el procediment penal obert contra sis comandaments militars per un delicte d'imprudència amb resultat de mort, que la causa de l'accident va ser l'esgotament i l'estrès dels pilots del Iak-42 i la seva falta de formació per afrontar situacions com la que van viure.

No obstant, davant la tesi que la responsabilitat del sinistre va ser exclusivament de l'empresa contractada per a la realització del vol, Namsa, el Consell d'Estat entén que el procediment exigia al Ministeri de Defensa l'obligació de comprovar i inspeccionar l'activitat dels seus contractistes, i més en activitats de risc.

DE POCA IMPORTÀNCIA

Des de Pontevedra, on està de vacances, Rajoy ha assegurat que desconeixia que el Consell d'Estat havia emès un informe sobre l'accident del Iak-42 i ha relativitzat la seva importància: "¿El Consell d'Estat ha tret un dictamen sobre això. No l'he vist. Però jo crec que això ja està substanciat judicialment el que s'havia de substanciar. Va passar fa moltíssims anys". No obstant, el PSOE, a més d'exigir la "destitució fulminant" de Trillo com a ambaixador a Londres, ha registrat al Congrés una petició de compareixença de l'actual ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, i del titular d'Exteriors, Alfonso Dastis.

Però el PP ja ha deixat clar que no pensa exigir responsabilitats polítiques a Trillo. El vicesecretari de comunicació dels populars, Pablo Casado, ha rebutjat la destitució de l'exministre de Defensa al·legant que el seu càrrec actual "és diferent" del que tenia quan va passar el sinistre, i ha afegit que a Trillo "li toca una tasca important" en aquests moments amb motiu de les negociacions del 'brexit'.

Notícies relacionades

"Tots els ministres de Defensa han vetllat per la seguretat de les tropes. Quan els militars han caigut en l'exercici de la seva vocació i en servei públic i a Espanya, estem al costat de les seves famílies i ho lamentem moltíssim", ha afirmat Casado en resposta a l'Associació de Víctimes del Iak-42. El president de l'associació, Miguel Ángel Sencianes, ja ha sol·licitat una reunió amb l'actual ministra. "Ara s'ha de reparar el dany, no volem parlar d'indemnitzacions sinó de perdó. ¿Qui el demanarà? i ¿qui assumirà aquesta responsabilitat?", s'ha preguntat.

A qui més li ha costat demanar el cap de Trillo ha sigut a Ciutadans, soci parlamentari del PP. En un primer moment, el vicesecretari general del partit, José Manuel Villegas, s'ha referit sense citar-lo i de forma ambigua a l'actual ambaixador al Regne Unit. "L'Estat no pot tapar el que s'ha fet malament ni intentar ocultar la responsabilitat d'un ministre", ha assegurat. Però pocs minuts després, el portaveu de defensa del grup taronja al Congrés, Miguel Gutiérrez, ha puntualitzat a Europa Press que la seva formació també és partidària que Trillo dimiteixi.