'CAS MERCURI'

La fiscalia demana presó per a Bustos per demanar que s'anul·lessin multes de familiars

L'acusació pública reclama que es condemni l'exalcalde de Sabadell a dos anys de presó, multa i inhabilitació

En el procés judicial també estan implicats el que el 2012 era el cap de la policia local i un càrrec municipal

Manuel Bustos, exalcalde de Sabadell, el juliol passat.

Manuel Bustos, exalcalde de Sabadell, el juliol passat. / RICARD FADRIQUE

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Fiscalia de Barcelona sol·licita en el seu escrit d'acusació dos anys de presó, multa i sis anys d'inhabilitació per a l'exalcalde de Sabadell, Manuel Bustos, per tràfic d'influències, a l'haver demanat quan era regidor a l'aleshores intendent de la policia local que anul·lés dos multes de trànsit imposades a familiars seus. L'acusació pública també reclama sis anys i sis mesos de presó, multa i inhabilitació per al cap de la policia municipal, Josep Miguel Duran, i multa i suspensió de feina per al que era coordinador de l'Àrea d'Espai Públic de Sabadell, Xavier Izquierdo. La investigació es va iniciar arran de l'anomenat ‘cas Mercuri' de presumpta corrupció a l'ajuntament de la localitat del Vallès. Bustos ja té una condemna d'un any i quatre mesos per intermediar perquè l'Ajuntament de Montcada i Reixac contractés una ex alt càrrec de la Generalitat.

La fiscal Teresa Duerto exposa que el 28 de març del 2012 el vehicle de la dona de Bustos, Montserrat C., va ser sancionat a l'estar estacionat en una parada de transport públic. La multa era de 200 euros i un import bonificat de 50. El vehicle no va ser retirat per la grua al presentar-se la propietària.

Al cap de pocs minuts, Bustos, que era amb la seva dona i “amb l'únic fi d'anul·lar la multa”, va telefonar a Duran, que aleshores era intendent de la policia local de Sabadell i, per tant, “el seu subordinat”, a qui amb un “to discernit, afable i amigable” li va comentar l'incident, i li va demanar que es posés en contacte amb la seva dona per “arreglar el tema de la multa”, suggerint-li la manera de fer-ho, segons la fiscalia. El cap de la policia local s'hi va avenir. Aquell mateix dia, Duran va donar les ordres perquè la sanció no prosperés, com així va passar.

ELS FILLS DEL REGIDOR

Uns mesos més tard, el 22 de juny del 2012, el vehicle propietat de l'exdona de Bustos, Carmen P., que estava sent utilitzat pels seus fills, va aparcar en una zona de càrrega. Una grua se'l va emportar al dipòsit municipal, a la vegada que s'expedia una multa de 200 euros i import bonificat de 100 euros.

Notícies relacionades

Hores després, els fills de Bustos es van adonar que la grua s'havia endut el cotxe i van trucar al seu pare. El llavors alcalde va contactar amb el cap de la policia local i després va trucar a Izquierdo, coordinador de l'Àrea d'Espai Públic de Sabadell i amic seu, perquè anés al dipòsit per ajudar els seus fills.

Tots es van reunir en aquestes dependències amb “l'objectiu d'aconseguir, sense cap cost”, que els fills del llavors alcalde recuperessin el vehicle. Per a això, el cap de la policia local va pagar una taxa de 133,50 euros amb diner públic, segons l'acusació, que tenia el cos policial. En menys de mitja hora, els fills del Bustos van treure el vehicle del dipòsit. Izquierdo, detalla la fiscalia, no va fer res per evitar que s'usessin fons públics. Perquè la multa fos anul·lada i es tornessin aquests diners, el cap de la policia local descrivia una urgència mèdica “inexistent” per justificar que el turisme estava mal aparcat.