Junqueras vol seguir al capdavant d’ERC i buscarà l’aval de les bases

El líder republicà assenyala que es veu "amb força" per remuntar la patacada, però que el seu lloc és "el que determini la militància"

Junqueras vol seguir al capdavant d’ERC i buscarà l’aval de les bases

EUROPA PRESS

2
Es llegeix en minuts
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Només 24 hores després que el president Pere Aragonès anunciés que deixa la primera línia política pels mals resultats d’ERC en les eleccions catalanes, el líder del partit, Oriol Junqueras, va comunicar tot el contrari: ell es queda. En una carta oberta a la ciutadania, admet la patacada electoral, però assegura que es veu "amb força de continuar treballant pel país". Vol continuar liderant la formació i remuntar la situació. Això sí, puntualitza que el seu lloc ha de ser "el que determini la militància d’ERC". Això significa que en algun moment seran els afiliats els que el validin.

El pas fet per Junqueras és significatiu. És la confirmació que, malgrat liderar ERC des del 2011, considera que els mals resultats no han de ser el seu final al capdavant de la formació. Per contra, el líder republicà es considera capacitat per ser ell qui miri de revertir el cicle electoral negatiu d’Esquerra. Un cicle que va començar amb els retrocessos en les eleccions municipals i generals del 2023 i que, diumenge passat, es va accentuar amb un daltabaix en les catalanes fins i tot superior.

A la seva carta, Junqueras admet que "no són els resultats" esperats i que són un "missatge clar" cap a ERC. A més, assegura que el seu partit "assumirà el debat i la reflexió" que siguin necessaris després de "l’avís" que els ha fet la ciutadania catalana. Però, malgrat tot, assegura que es veu capaç de situar de nou ERC com el partit que encapçali "l’alternativa" al Govern que s’acabi formant, previsiblement liderat per Salvador Illa (PSC).

Resistència dins del partit

L’únic dubte ara és si la seva decisió trobarà resistència interna dins del partit. Hi ha veus que el consideren tan responsable com Aragonès de la patacada, però costa mesurar si són majoritàries i si li plantaran cara. Per ara, l’única veu que s’ha alçat en públic contra Junqueras és la del corrent crític Col·lectiu Primer d’Octubre, que dilluns va demanar la dimissió de tota la direcció i un canvi rotund d’estratègia. És un corrent actiu, però que fins ara no s’ha demostrat majoritari.

Notícies relacionades

Els partidaris de Junqueras afirmen que mereix una oportunitat. El seu argument és que no va poder exercir la presidència del partit de manera plena entre el 2017 i el 2021, quan va estar a la presó. A més, afegeixen que no és candidat a la presidència de la Generalitat des del 2012. No ho va ser ni el 2015, ni el 2021 ni el 2024 i només ho va ser el 2017, però sent a la presó i, per tant, sense plenes facultats. Amb tot, conclouen, mereix una altra oportunitat. Aquesta és una altra de les derivades de la carta publicada ahir. I tot i que en la missiva no ho precisi, Junqueras no s’ha descartat mai per tornar a intentar ser candidat d’ERC a la Generalitat. Ara no ho pot ser perquè està inhabilitat, però amb l’amnistia aquesta situació canviaria.

Junqueras sí que ha donat alguna pista de com vol encarar la legislatura vinent. La seva idea és que ERC sigui un partit d’"oposició" i que, per tant, no es presti a la investidura d’Illa. "Serem oposició al servei del país", acaba a la carta. No obstant, no és clar que ERC pugui esborrar-se fàcilment dels pactes d’investidura.