SISME A LES FILES POPULARS

Aznar planta Rajoy

L'expresident renuncia a la presidència d'honor del PP

La sortida suposa un alleujament per al partit de cara al congrés intern

Clica aquí per llegir la carta íntegra de José María Aznar a Mariano Rajoy.

Aznar {renuncia} a ser president d’honor del PP. / JUAN MANUEL PRATS / VÍDEO: EUROPA PRESS

4
Es llegeix en minuts
PATRICIA MARTÍN / MADRID

José María Aznar va decidir ahir trencar definitivament amb el PP i Mariano Rajoy. Després d’anys de topades, el president d’honor de la formació conservadora va comunicar al cap de l’Executiu que renuncia al càrrec orgànic que el seu successor va crear per honrar-lo el 2004. La seva plantada suposa la culminació del divorci pactat entre la FAES i el PP a l’octubre, i que ha provocat que la fundació presidida per Aznar hagi augmentat les seves crítiques al Govern i a la cúpula actual del partit.

Aznar va remetre ahir una carta a Rajoy i va mantenir una conversa telefònica amb ell per comunicar-li la seva decisió, precisament el dia que els populars presentaven les línies mestres dels canvis que preveuen introduir en els seus estatuts per modernitzar l’organització, en el congrés previst del 10 al 12 de febrer. L’expresident va comunicar que no anirà al conclave, encara que manté la seva condició de militant.

Per al PP s’havia convertit en un maldecap gestionar la presència d’Aznar al congrés. L’última vegada que va assistir a una convenció, fa poc menys de dos anys, va provocar un calfred entre els assistents amb la pregunta retòrica «¿On és el PP?» Per això el cop de porta ha estat rebut amb alleujament per bona part de la direcció actual de cara a aquesta reunió interna. No obstant, molts dels dirigents temen que ara que ha trencat definitivament els vincles, augmenti les envestides, encara que confien que el ressò mediàtic serà molt inferior al no tenir cap càrrec en la formació política. 

EL PRESIDENT, A NOVA YORK

Rajoy, que mantenia una relació amb Aznar pràcticament nul·la, va rebre a Nova York, on assisteix al Consell de Seguretat de l’ONU, amb «tranquil·litat i normalitat» la decisió, segons fonts del seu entorn. Mentrestant, el PP es va moure entre el respecte i les lloes cap a l’expresident i el reconeixement que, per a molts dels seus dirigents, no suposa cap sorpresa.

Aznar es mostra respectuós en la seva carta. Justifica la seva sortida adduint que «la nova situació de la FAES [...], la seva independència, aconsella la decisió». «Cap patró ocupa cap càrrec, ni tan sols honorífic, en cap formació política. Com a president de la FAES no desitjo ser una excepció», sosté. Així mateix, l’expresident recorda que ha participat en tots els congressos del PP des del 1979 i que serà la primera vegada que no ho faci. Per això, expressa al líder del partit els seus «millors desitjos» per a la cita.

Mostra, a més, la seva «gratitud, reconeixement i afecte als militants per la seva dedicació, esforç i servei a Espanya i, particularment, per la seva generositat i lleialtat» cap a ell «durant tants anys». Però no hi ha ni una paraula de reconeixement cap a Rajoy –i el seu equip–, més enllà de desitjar-li, en el seu comiat, «els millors encerts» en la seva tasca «en aquests moments tan importants i difícils».

CÀRREC CREAT EN HONOR SEU

Després de vuit anys com a president del Govern i 14 com a líder del PP, Rajoy va crear la presidència d’honor el 2004 per honrar-lo i, des d’aleshores, l’han anat renovant per aclamació. El càrrec quedarà ara vacant donat que exigeix haver presidit abans el PP. Potser Rajoy, quan s’animi a fer un pas enrere, ocuparà el lloc que ara Aznar rebutja després de sentir-se maltractat pel seu successor.

Notícies relacionades

L’expresident argumenta que les seves manifestacions públiques sempre han buscat guiar el PP pel bon camí i prestigiar el seu llegat, però Rajoy no ha rebut bé que la seva oposició fos pública. Va començar gairebé des del primer moment de deixar la Moncloa. Ja el mateix mes de març del 2004, quan José Luis Rodríguez Zapatero va guanyar les eleccions i el PP va perdre la Moncloa, Aznar va dir en una entrevista allò de «jo no m’he presentat a les eleccions». El distanciament va anar creixent i, en el convuls congrés del 2008, Aznar es va alinear amb Esperanza Aguirre per disputar-li, sense èxit, la presidència. I la desconfiança entre el padrí i el seu successor va arribar a ser tan gran que Aznar va acusar el Govern que es filtrés una multa seva d’Hisenda.

Els retrets de la FAES s’han augmentat, a més, des que va trencar amb el PP després de 25 anys com el seu 'think thank'. Després de la mort de Rita Barberá va culpar els populars d’haver-la expulsat del partit. I la setmana passada va emetre un comunicat molt dur contra Soraya Sáenz de Santamaría, un cop va comprovar que aquesta reconeixia tímids errors en l’estratègia del PP en l’etapa de l’Estatut. Segons l’opinió de la vicepresidenta del Govern, els conservadors haurien d’haver buscat amb més afany l’acord amb el PSOE.