L'ESTABILITAT DE L'EXECUTIU CENTRAL

El Congrés clava un doble revés al Govern per tombar els seus vetos

El Parlament fa el primer pas per derogar la reforma laboral i insta a pactar una nova norma

L'oposició aconsegueix neutralitzar el blindatge de la Mesa de la Cambra a la llei d'educació

 

  / REUTERS / ANDREA COMAS

3
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

Mariano Rajoy va arribar al seu escó en l’últim instant, a les vuit del vespre, només amb temps per constatar el nou revés que el Congrés assestava ahir al seu Govern. El president, que va respondre abans en la sessió de control al Senat, acumula una altra setmana 'horribilis' al Parlament, que sembla determinat a fer-li assumir que la seva majoria relativa no té força per emmordassar l’oposició. La Cambra baixa li va clavar ahir dos cops.

Al matí, la Mesa va decidir que no aplicarà els vetos que Rajoy va imposar sobre la derogació de la llei orgànica de millora de la qualitat educativa (LOMCE) i sobre la millora de les condicions dels treballadors d’empreses subcontractades. A la tarda, el ple va aprovar un primer pas per derogar la reforma laboral que el president va imposar a cavall de la majoria absoluta, tot just arribar a la Moncloa el 2012, en contra del gruix de l’oposició i una onada de protestes socials.   

Per plumbi que sembli el tràmit, la decisió de la Mesa de negar-se a aplicar el bloqueig del Govern a dues iniciatives és especialment rellevant. Permet que les proposicions de llei segueixin el tràmit i, llevat que hi hagi una gran sorpresa, seran aprovades definitivament, encara que el Partit Popular segueixi estant-hi en contra. Significa que l’oposició no es rendeix i que buscarà totes les escletxes per forçar l’Executiu a aplicar el que aprovi el Congrés, en comparteixi o no les polítiques.

EL POLS NO DECAU

El pols entre Govern i Parlament continuarà perquè la Mesa va decidir que si Rajoy vol vetar també l’actualització de les pensions haurà d’argumentar millor els motius. La Constitució permet aquest bloqueig tan sols si augmenta la despesa pressupostària i el Congrés ja ha demanat a la Moncloa que aporti informació més precisa sobre quatre iniciatives que vol paralitzar: increment de les pensions, universalització de l’assistència sanitària, reducció de taxes judicials i mesures contra la pobresa energètica. En totes, o el Govern argumenta millor l’impacte sobre el pressupost o la Mesa ignorarà el veto.

El Gabinet de Rajoy tampoc retrocedeix. Està decidit a portar cada veto que el Congrés li tombi al Tribunal Constitucional (TC). De fet, els tràmits parlamentaris de les últimes setmanes han anat en aquesta direcció: esgotar tot el procediment per poder recórrer davant la justícia. Fonts del Govern han confirmat a aquest diari que el primer recurs davant el TC (derogació de la LOMCE) es presentarà amb tota probabilitat a meitat del mes de gener, decisió que ha de prendre el Consell de Ministres.

L’oposició debat ara com fer front a l’ofensiva del Govern amb els vetos. Units Podem (UP) vol arribar a un acord polític per establir un criteri genèric que impedeixi a Rajoy anar bloquejant iniciatives de setmana en setmana, un mètode que obliga la Mesa a revisar cada paralització en un tràmit que s’eternitza. Ciutadans (C’s), en canvi, considera que no hi pot haver cap pacte i que al Congrés no li queda més remei que analitzar cada veto perquè depèn de l’impacte sobre el Pressupost.

PRIMER PAS PER A UNA ALTRA NORMA

El segon revés al Govern va arribar amb l’aprovació de la proposició no de llei del PSOE per derogar la reforma laboral del Partit Popular. La iniciativa va tirar endavant amb els vots dels socialistes, UP, el PNB i ERC, que van mantenir el controvertit terme «derogar» dues vegades en el text. C’s i PDECat es van abstenir. Demanaven estudiar l’impacte de la mesura i analitzar com han afectat les reformes del PP (2012) i el PSOE (2010) el mercat de treball.

Notícies relacionades

La derogació està mancada d’efectes pràctics de moment, però demostra que, si l’oposició s’uneix, pot plantejar una fórmula que sí que impliqui un canvi de la norma. De fet, UP reclama que es derogui i s’estableixi un nou marc i el PSOE admet que aquest és tan sols «el primer pas» en aquesta direcció. I aquí la roda torna al veto. El Govern podria bloquejar també aquesta decisió i la Mesa decidir, novament, si és procedent.

La proposta del PSOE estableix que alguns dels aspectes més controvertits, com la indemnització per acomiadament, es decideixin a la taula de diàleg entre Govern i sindicats, i que s’elabori un nou Estatut dels Treballadors.