La CUP desafia l'Estat i estripa fotos de Felip VI al Parlament

Els anticapitalistes exigeixen la dimissió del conseller d'Interior pel seu "autonomisme"

Critiquen que els Mossos compleixin l'ordre de l'Audiència Nacional al detenir els acusats de cremar fotos del Rei

36607063 60 / ALVARO MONGE

36607063 60
icoy36606474 gra271  barcelona  12 12 2016   imagen de televisi n de vari161212193422
Diputats de la CUP estripen fotos del Rei al Parlament de Catalunya.
icoy36607066 barcelona 12 12 2016  pol tica   concentraciones hoy a las 2161212204445
icoy36607317 barcelona 12 12 2016  pol tica   concentraciones hoy a las 2161212211733

/

5
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

En ple apogeu dels cants de sirena invocant el diàleg del Govern, el front independentista s'esquerda pel paper de submissió  (segons la CUP) dels Mossos d’Esquadra i els seus comandaments polítics, començant pel conseller Jordi Jané, a l'Estat. Si fa unes setmanes es va produir la primera topada entre els capitalistes i Junts pel Sí i el Govern català arran de la detenció de l'alcaldessa de BergaMontserrat Venturós, per negar-se a declarar per no haver retirat la'estelada del balcó consistorial, en aquesta ocasió ha sigut l'arrest de quatre dels cinc activistes investigats per injúries al Rei, després d'haver cremat, l'última Diada, fotos de Felip VI i no haver anat a declarar quan se'ls va requerir.

El guió ha sigut el mateix que amb Venturós. Crítiques punyents dels anticapitalistes al conseller d'Interior, Jordi Jané, de qui van demanar la destitució o dimissió i enèrgica defensa del PDECat i d'ERC en el paper dels Mossos com a policia judicial. La novetat ha sigut la suma a la desobediència de sis dels deu diputats de la CUP al Parlament, i de la portaveu de la direcció del partit, Núria Gibert, via l'estripada col·lectiva de fotografies del Rei invertides, un acte que, és possible que els pori conseqüències judicials, encara que en cap cas pena de presó. 

Mireia Vehí, flanquejada per Benet Salellas, Gabriela, Serra, Anna Gabriel, Joan Garriga i Eulàlia Reguant, havia exigit, abans de portar a terme la presumpta injúria al cap de l'Estat, la dimissió de Jané per entendre que és «coresponsable» del cas, l'origen del qual és una “actuació d'ofici” de la mateix a policia autonòmica catalana.

Segons Vehí, “una vegada més” el conseller d'Interior “no ha estat a l'alçada del moment democràtic excepcional” que viu Catalunya i per això ha exigit la destitució del conseller i la seva substitució per algú que “estigui disposat a assumir el conflicte democràtic amb l'Estat” i que no es limiti a actuar “com si això fos l'autonomia de fa deu anys”. Per als anticapitalistes el relleu a Interior resulta “fonamental per poder tirar endavant” el procés sobiranista, ja que Jané “està actuant en clau autonomista”. I ha sentenciat: «El referèndum es farà malgrat l'Estat i malgrat Interior»:

En un clar missatge adreçat al PDECAT i especialment a ERC, Vehí ha advertit que “fa falta més valentia” en la resta de forces sobiranistes, no només per fer front a la “repressió” de l'Estat sobre l'independentisme sinó també per revisar la “política fiscal” actual.

SUPORT A JANÉ

La coordinadora general del PDECat, Marta Pascal, ha mostrat, després, tot el suport del seu partit a Jané i als Mossos d’Esquadra. Pascal ha criticat l'estratègia de “microruptures” dels anticapitalistes perquè segons ells no ajuda a ampliar la base social de l'independentisme. La dirigent sobiranista ha assenyalat que «l'adversari en termes polítics és l'Estat i no els Mossos ni el conseller».

El portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, ha reclamat a la CUP que no demanin als Mossos “que facin política” i ha defensat que el cos ha procedit amb les detencions perquè tenen competències de policia judicial que no «poden deixar d'atendre per motivacions polítiques».

I és que, al llarg del dia, els càrrecs anticapitalistes han insistit, via twitter, en la petició de dimissió de Jané. "Una vegada més els Mossos i la Conselleria d'Interior prenen mesures contra l'esquerra independentista, contra les formes de lliure expressió de les classes populars. I en l'assemblea territorial de Barcelona es proposarà que en el pròxim consell polític la CUP demani la destitució immediata del conseller d'Interior, Jordi Jané", ha explicat la presidenta del grup municipal de la CUP a Barcelona, María José Lecha.

Un dels dos detinguts fins aleshores en relació amb aquests fets és Aitor Blanc, regidor de Som Gramenet i membre de la CUP. Els acusats han sigut traslladats a la caserna de la Guàrdia Civil a Sant Andreu de la Barca, des d'on seran traslladats a Madrid per poder declarar davant el jutge dimarts a les nou del matí.

Lecha no ha sigut l'únic càrrec electe de la CUP que ha carregat amb duresa contra els Mossos. "Prou de complicitats amb l'Estat. No hi ha represaliats de primera i de segona, que quedi clar. ¡Estem amb vosaltres!", ha clamat Montse Venturós. L'alcaldessa de Berga, acusada d'un delicte electoral per no despenjar una estelada, també va ser detinguda al no presentar-se en dues ocasions a declarar davant el jutge de la localitat.

Les diputades Anna Gabriel i Eulàlia Reguant també han denunciat les presses. "El més important, urgent i oportú és destinar efectius a detenir els cinc de #NiReiNiPor. Destinar-los a frau, violència masclista ... Bah ...", ha dit Gabriel. "Avui els mossos actuen amb 'celeritat' davant l'ordre de l'AN. Avui, i cada dia, amb les companyes detingudes. Avui, i cada dia, #NiReiNiPor", ha coincidit Reguant.

Notícies relacionades

Lecha, Reguant i Gabriel han anat a la seu del districte de Sant Andreu per acompanyar Ivan Altimira, conseller de la CUP a Sant Andreu, el tercer encausat a ser detingut, que ha acusat els Mossos de 'xivar-se' a l'Audiència Nacional. "¿Per què va enviar informació a l'Audiència Nacional". "No tenim, rei, no tenim por, i seguirem desobeint", ha dit abans de ser detingut.

Per expressar el rebuig a aquestes detencions i el suport als detinguts, la formació anticapitalista està convocant concentracions a les 20.00 hores davant dels ajuntaments de Catalunya amb el lema 'Ni rei, ni por. Desobeïm'.

Fins a dos anys de presó per estripar la foto del Rei