EL DILEMA SOCIALISTA

Susana Díaz posa velocitat a la seva carrera per liderar el PSOE

La presidenta andalusa es reuneix a Brussel·les amb eurodiputats i militants, així com amb dirigents de la UE

Després de l'acte amb González, ara serà Rodríguez Zapatero qui l'acompanyi en un míting

 

  / EFE / JULIO MUÑOZ

3
Es llegeix en minuts
Julia Camacho
Julia Camacho

Periodista

ver +

La presidenta andalusa Susana Díaz ja imprimeix velocitat de creuer a la seva carrera per liderar el PSOE. El seu secretari d'organització Juan Cornejo ja reconeixia aquest dilluns les seves preferències sobre que al congrés que dirimirà el futur del partit “no només se sàpiga què volem fer, sinó amb qui ho volem fer”. I a aquesta tasca s'ha entregat Díaz amb fervor, marcant dues fites destacades en la seva agenda. Primer buscarà enfortir el seu perfil institucional i d'estadista amb una visita que inicia avui a Brussel·les, on es reunirà amb dirigents de la UE i militants, i a mitjans de mes exhibirà el seu poder orgànic en un míting en què buscarà el suport de l'expresident José Luis Rodríguez Zapatero.

En els últims dies, Díaz ha intentat apagar el discurs de l'exsecretari general del partit Pedro Sánchez qualificant-lo de “personalista” i de buscar més la recomposició de la seva figura que el bé del PSOE. D'aquí les seves paraules insistint que el que ara mateix necessiten els socialistes és recompondre el projecte de partitrecompondre projecte de partit, les famoses costures, i després pronunciar-se sobre qui pilotarà aquest PSOE renascut. Però els seus actes apunten que es tracta d'un paquet conjunt, que ella vol arribar a aquest congrés de refundació com l'única candidata per ser proclamada nova secretària general. I el seu número 2 en el partit ja apunta obertament en aquest sentit.

MISSATGE CONTRA L'AUSTERITAT

De moment, la presidenta de la Junta d'Andalusia continua buscant adhesions a la seva figura i reunions que la visibilitzin no només com la referència orgànica i institucional del PSOE, sinó també la líder de l'oposició ‘in pectore’ al Govern de Mariano Rajoy. Així s'entén que el secretari general del PSC Miquel Iceta se cités amb ella a la seu del PSOE andalús per suavitzar discrepàncies, o que ella es pronunciï sobre cada decisió que es produeix al Congrés dels Diputats.

La següent fita en aquesta carrera serà la intensa gira que inicia avui dimarts a Brussel·les, i que la portarà a reunir-se amb el president del Parlament Europeu, Martin Schultz, i amb tres comissaris de la Comissió Europea: la vicepresidenta de la CE i alta representant per a la Política Exterior de la UE Federica Mogherini; la comissària de Política Regional, Corina Cretu; i el comissari d'Afers Econòmics Pierre Moscovici. Així mateix, aprofitarà l'ocasió per trobar-se amb el president del Grup de l'Aliança Progressista de Socialistes i Demòcrates al Parlament Europeu, Gianni Pittella; i realitzarà una intervenció davant els diputats socialistes a l'Eurocambra, entre els quals es troben Elena Valenciano, vicepresidenta del grup socialista europeu, i Ramón Jáuregui, portaveu europarlamentari dels socialistes. Tampoc deixarà de costat els militants, amb qui se citarà aquest dimarts a la tarda.

Del marcat caràcter polític d'aquesta gira en dóna fe que, malgrat que aquests viatges són habituals entre els presidents autonòmics per defensar els seus interessos regionals, el portaveu de la Junta d'Andalusia justifiqués el desplaçament per defensar el missatge que “cal posar fi a la política d'austeritat a ultrança que tant mal ha fet als països del sud d'Europa”.

BANY DE MASSES A JAÉN

Notícies relacionades

El següent pas arribarà a mitjans de mes. El PSOE-A anunciava aquest dilluns que per al dia 16 prepara un multitudinari míting a Jaén. S'espera una autèntica exhibició de múscul, perquè es tracta d'una de les províncies graner del partit juntament amb Sevilla, on menys s'han vist castigats les seves sigles, i a més el seu líder provincial Francisco Reyes apareix en totes les quinieles per succeir Díaz al capdavant del partit quan se salti a Madrid. L'excusa d'aquest míting, el terreny on l'andalusa millor es mou i guanya enters, és commemorar els sis anys de l'entrada en vigor de la llei de dependència que va aprovar el president José Luis Rodríguez Zapatero.

De fet, aquest assistirà a l'esdeveniment per donar suport i l'escalf que va faltar fa uns dies en el dinar que Díaz va compartir amb l'altre expresident socialista, Felipe González. L'excusa és, per tant, doble: mostrar el suport de bona part de l'aparell socialista i la militància, almenys l'andalusa, i treure pit per una de les pilars de la política socialista, la dependència, terreny on sempre s'ha retret des d'Andalusia l'escassa implicació del govern del PP, que la va considerar insostenible.