La CUP projecta llums i ombres sobre els comptes de Junqueras

Els anticapitalistes afirmen que no s'han esgotat els marges d'ingressos

Aplaudeixen la partida per a la celebració del referèndum

rjulve36453850 barcelona 29 11 2016 el vicepresidente del govern oriol jun161129170416 / JOAN CORTADELLAS

rjulve36453850 barcelona 29 11 2016 el vicepresidente del govern  oriol jun161129170416
 

/

2
Es llegeix en minuts
XABI BARRENA / BARCELONA

La valoració de la CUP sobre el projecte de pressupostos de la Generalitat per al 2017 no ha aclarit el dubte sobre si els anticapitalistes donaran o no suport als comptes al mes de febrer. Res nou sota el sol donat el caràcter assembleari del partit. La diputada Eulàlia Reguant, amb tot, ha projectat llums i ombres sobre el projecte. El primer que ha dit davant els mitjans és que “ja hi ha partida per al referèndum”, una demanda dels anticapitalistes. Poc després, no obstant, ha sentenciat que, aquests, “no són els millors pressupostos i la Conselleria d'Economia ho sap”.

Aquest dit apuntador al departament i, per extensió, a qui l'encapçala, Oriol Junqueras, és un subtil recordatori que ERC ha donat suport als neoconvergents i, tots dos, no han cedit en la pretensió anticapitalista d'augmentar els tipus de l'IRPF a les rendes més altes, així com modificar els impostos de successió i patrimoni. La terna d'impostos cedits, en total o en part. I això que al juny va ser el mateix Junqueras qui va obrir el meló de la discussió de l'IRPF.

“És necessari guanyar el referèndum i per això s'han de fer polítiques per al 96% de la població i no per al 4%”, és a dir, aquells que ingressen més de 60.000 euros anualment, segons la CUP. “Aquests no són els nostres pressupostos”, ha asseverat Reguant, que ha atribuït al Govern del PP i a “la troica comunitària” els límits en l'endeutament i, per tant, en la capacitat de gastar.

Amb tot, la principal crítica ha sigut per al Govern bicolor: “Si es tractava de moure's en els marges autonòmics, en aquest projecte no s'han esgotat els seus límits, per exemple en els impostos cedits”.

Notícies relacionades

En aquest punt, la portaveu anticapitalista ha recordat el projecte de llei per gravar els immobles i altres actius no productius propietat de societats. Reguant ha traçat una connexió entre aquesta llei i la que va promoure Bildu a la diputació foral de Guipúscoa sobre les grans fortunes. Un punt que Economia discuteix ja que la norma guipuscoana, ja extingida pel PP i el PSE, suposava un doble gravamen pel mateix concepte per topar amb l'impost de patrimoni. “Ens sembla increïble que en els 35 anys d'autonomia cap Govern hagi volgut posar límit a l'elusió fiscal que suposen aquests actius no productius”, ha recalcat Reguant.

¿I ara? Hi haurà més ball. “Malgrat el que digui Marta Pascal [coordinadora del Partit Demòcrata] sobre el fet que no hi haurà més variacions en el projecte de pressupostos al llarg de la seva tramitació, el cert és que els comptes necessiten millorar i molt”, ha sentenciat la diputada, que ha recordat que la decisió final del seu partit es prendrà assembleàriament.