L'oposició qüestiona que els pressupostos del Govern representin un gran avanç social

PP i Ciutadans carreguen contra la partida destinada al referèndum i el PSC portarà el cas a la Mesa

Coscubiela lamenta la falta d'una reforma fiscal i de diners per a la renda de ciutadania

rjulve36453792 barcelona 29 11 2016 el vicepresidente del govern  oriol jun161129185227

rjulve36453792 barcelona 29 11 2016 el vicepresidente del govern oriol jun161129185227 / JOAN CORTADELLAS

1
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL / BARCELONA

Dos arguments diferents ha utilitzat l'oposició per carregar contra els pressupostos de la Generalitat. Per una banda, Ciutadans, el PSC i el PPC han carregat contra els 5,8 milions d'euros que es destinaran previsiblement per al possible referèndum previst pels sobiranistes per al 2017. Per un altre, tant els grups d'esquerres com els de dretes han qüestionat que es tracti dels comptes més socials de la Generalitat.

El primer grup de l'oposició, Ciutadans, ha denunciat la partida destinada al referèndum alhora que s'ha lamentat que no hi hagi partides per a la llei de renda garantida de ciutadania malgrat ser uns "pressupostos supersocials", segons el Govern. "Per al referèndum sí que hi ha hagut diners, però per als més desafavorits, malgrat que hi ha una llei en tràmit, aquesta partida el conseller [Oriol] Junqueras no l'ha volgut incloure", ha denunciat Carlos Carrizosa, portaveu de la força taronja.

RECURS EN TRÀMIT

Per la seva part, el representant del PPC, Santi Rodriguez, ha donat gairebé per fet que el seu grup presentarà un recurs contra els comptes per incloure partides per al referèndum. Els populars recorrerien al Consell de Garanties Estatutàries. Rodríguez ha acusat la Generalitat de "dividir" la societat catalana amb els comptes.

Notícies relacionades

A l'esquerra, el PSC, a més de retreure que no es plantegi una reforma fiscal justa i progressiva, ha qüestionat els diners previstos per al referèndum. Tant és així que els socialistes demanaran a la Mesa del Parlament que reconsideri l'admissió a tràmit del projecte de llei de pressupostos a causa que inclou dues partides per al plebiscit. Segons fonts parlamentàries, els lletrats de la Cambra han advertit que si en els pressupostos figurava alguna partida vinculada amb el procés sobiranista -el referèndum-, la Mesa no els podia admetre a tràmit.

PRESSUPOSTOS DE SUPERVIVÈNCIA

I el portaveu de Catalunya Sí que es Pot, Joan Coscubiela, s'ha queixat que siguin uns pressupostos "escassament socials" i ha posat com a exemple la inexistència d'una reforma fiscal i una partida per a la renda garantida de ciutadania. "Aquests pressupostos no encaren l'emergència social, sinó que estan orientats a la supervivència política del Govern", ha denunciat, alhora que ha trobat a faltar "diàleg social i parlamentari" per part de la Generalitat. "És una actitud d'escassa transparència i menyspreu al Parlament", ha denunciat.